Jak oživit sušená rajčata?



 
Jsou plná slunce, sladká a šťavnatá. Sušená rajčata dokážou chuťově pozvednout třeba těstoviny, jednotvárný salát nebo pomazánku. Nasekané na malé kousky je přidávám do těsta na domácí italskou focacciu nebo jako náplň do slaného koláče.
Sušená rajčata z italské Apulie kupuju každý rok v prosinci od kamarádky z Gargana. Jsou dokonalou přírodní surovinou, kterou si člověk může pořídit do zásoby. Dělá mi radost, že rajčata jsou konzervovaná přirozeným způsobem a ve spíži vydrží celou zimu.

 
Co to je?
Sušená rajčata se trhají v nejvyšším stadiu zralosti. Rozpůlí se, nasolí a suší na přímém slunci. Slunce a sůl vytáhnou z rajčat vodu. Sušená rajčata, pomodori secchi, připomínají chipsy. Když do nich kousnete, musíte je žvýkat a také vás zarazí jejich slanost. Sušená rajčata vyžadují další úpravu, která jim navrátí vláčnost.

 
Jak rajčata upravit?
  • Sušená rajčata nejdříve opláchněte pod proudem studené vody, abyste je zbavili přebytečné soli.
  • Umístěte je do hluboké mísy, přelijte vařící vodou tak, aby byla všechny rajčata ponořená.
  • Mísu přikryjte pokličkou nebo potravinovou fólií a nechte 20 minut odstát.
  • Rajčata vyjměte a osušte kuchyňskou utěrkou.
  • Okamžitě je použijte - do těstovin, do rizota, do nádivky...
  • Pokud chcete rajčata uchovat déle, přemístěte je do čisté sklenice s uzavíratelným víčkem a zalijte je olivovým nebo slunečnicovým olejem. Sklenici uzavřete, aby k rajčatům nepronikal vzduch. 
  • Rajčata uložte do lednice a používejte podle potřeby.
  • Pokud rajčata odebíráte postupně, použijte vždycky čistou vidličku a doplňte hladinu oleje. V chladu vydrží dobře uzavřená rajčata několik týdnů.

 
Můj tip
Rajčata se skvěle doplňují s rozmarýnem, oreganem, kaparami nebo černými olivami.

 


Komentáře

Oblíbené příspěvky