Domácí italská focaccia



Určitě znáte ten okamžik - důkladně sestavíte jednotlivé chody, ale stále váháte nad pomyslnou třešničkou na dortu. Tou se může stát domácí chléb, který povýší stolování, i to nejprostší, třeba jen o polévce, na mimořádný zážitek. Jakmile se dotknete křupavé kůrky chleba právě vytaženého z horké trouby a zaboříte prst do nadýchané střídky, přestane pro vás existovat okolní svět.

Kváskový chléb zažívá renesanci, ale ne vždy se pro svou nakyslost hodí ke všem jídlům. V letním období dávám přednost nadýchanému pečivu z bílé mouky, které se tak božsky doplňuje s chutí rajčat nebo bylinek. Focaccia vyžaduje těsto příbuzné pizze, jen se doporučuje zvýšit množství droždí a olivového oleje, který přijde do těsta i na těsto.

Focaccia:


Suroviny:
 
  • 500 g hladké mouky
  • 42 g (1 kostka) čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru  
  • 100 ml olivového oleje + další na pečení
  • 2 lžičky jemné mořské soli
  • vlažná voda na zadělání
  • hrubá mořská sůl a rozmarýn na posypání
Postup:
 
  • Nejdříve si připravte rychlokvásek. Ve vlažné vodě rozpusťte droždí, přidejte 2 lžíce hladké mouky a lžičku cukru. Když se na povrchu začnou objevovat bublinky - sláva, kvásek vzešel. 
  • Do hluboké mísy prosejte mouku, přidejte jemnou sůl. V mouce udělejte důlek a nalijte do něj vzešlý kvásek a olivový olej. 
  • Vypracujte hladké těsto a vyklopte ho na pomoučněný vál. Rukama řádně propracujte a těstem několikrát udeřte o plochu, aby se z něj dostaly vzduchové bubliny. 
  • Těsto uložte do mísy, povrch posypejte moukou a nechte na teplém místě kynout minimálně hodinu. 
  • Těsto vyklopte na velký plech vyložený pečicím papírem a prsty vytáhněte do všech stran, až vám vznikne placka. Konečky prstů přejeďte povrch těsta, do kterého tak vytvoříte důlky.
  • Zakapejte vydatně olivovým olejem a rozprostřete ho (stále pomocí prstů) rovnoměrně po celé ploše.


  • Nechte znovu kynout. Minimálně 30 minut, klidně i déle. Povrch posypte rozmarýnem a solí.
  • Troubu předehřejte na maximální počet stupňů - moje se zahřeje na 240 °C. Jakmile dosáhnete vysoké teploty, vložte těsto do trouby a zprudka pečte po dobu zhruba 20 minut, dokud povrch nezezlátne. 
  • Snižte teplotu na 150 °C a focacciu 10-15 minut dopékejte. 
  • Do středu zapíchněte párátko, pokud je po vytažení suché, focaccia je hotová.
 
MOJE TIPY:
  • Jestli má někdo štěstí a je vybavený pecí na dřevo, pak má vyhráno - focaccie z pece se nic nevyrovná a najdete ji v nabídce opravdu dobrých pizzerií. I když tady by mě vzali pizzaři za slovo a hádali by se, že v tomto případě se jedná o pizza bianca, bílou pizzu, nikoli focacciu.
  • Správně se nemá focaccia po upečení krájet nožem, ale trhat rukama, což má svůj smysl. Každý kousek totiž chutná jinak, jako by nepravidelný tvar dokázal udržet v jednotlivých soustech náznak rozličných příchutí.

    Vždyť mouka se skládá z tisíců rozemletých obilných zrníček a každé si v sobě nese svou minulost. Jíst domácí chleba je jako rozečíst dlouhý příběh.

Komentáře

  1. Páni, tohle vypadá výborně! Určitě to musím vyzkoušet. Chleba miluju :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky