Domácí italská focaccia
Určitě znáte ten okamžik - důkladně sestavíte jednotlivé chody, ale stále váháte nad pomyslnou třešničkou na dortu. Tou se může stát domácí chléb, který povýší stolování, i to nejprostší, třeba jen o polévce, na mimořádný zážitek. Jakmile se dotknete křupavé kůrky chleba právě vytaženého z horké trouby a zaboříte prst do nadýchané střídky, přestane pro vás existovat okolní svět.
Kváskový chléb zažívá renesanci, ale ne vždy se pro svou nakyslost hodí ke všem jídlům. V letním období dávám přednost nadýchanému pečivu z bílé mouky, které se tak božsky doplňuje s chutí rajčat nebo bylinek. Focaccia vyžaduje těsto příbuzné pizze, jen se doporučuje zvýšit množství droždí a olivového oleje, který přijde do těsta i na těsto.Focaccia:
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 42 g (1 kostka) čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 100 ml olivového oleje + další na pečení
- 2 lžičky jemné mořské soli
- vlažná voda na zadělání
- hrubá mořská sůl a rozmarýn na posypání
Postup:
- Nejdříve si připravte rychlokvásek. Ve vlažné vodě rozpusťte droždí, přidejte 2 lžíce hladké mouky a lžičku cukru. Když se na povrchu začnou objevovat bublinky - sláva, kvásek vzešel.
- Do hluboké mísy prosejte mouku, přidejte jemnou sůl. V mouce udělejte důlek a nalijte do něj vzešlý kvásek a olivový olej.
- Vypracujte hladké těsto a vyklopte ho na pomoučněný vál. Rukama řádně propracujte a těstem několikrát udeřte o plochu, aby se z něj dostaly vzduchové bubliny.
- Těsto uložte do mísy, povrch posypejte moukou a nechte na teplém místě kynout minimálně hodinu.
- Těsto vyklopte na velký plech vyložený pečicím papírem a prsty vytáhněte do všech stran, až vám vznikne placka. Konečky prstů přejeďte povrch těsta, do kterého tak vytvoříte důlky.
- Zakapejte vydatně olivovým olejem a rozprostřete ho (stále pomocí prstů) rovnoměrně po celé ploše.
- Nechte znovu kynout. Minimálně 30 minut, klidně i déle. Povrch posypte rozmarýnem a solí.
- Troubu předehřejte na maximální počet stupňů - moje se zahřeje na 240 °C. Jakmile dosáhnete vysoké teploty, vložte těsto do trouby a zprudka pečte po dobu zhruba 20 minut, dokud povrch nezezlátne.
- Snižte teplotu na 150 °C a focacciu 10-15 minut dopékejte.
- Do středu zapíchněte párátko, pokud je po vytažení suché, focaccia je hotová.
MOJE TIPY:
- Jestli má někdo štěstí a je vybavený pecí na dřevo, pak má vyhráno - focaccie z pece se nic nevyrovná a najdete ji v nabídce opravdu dobrých pizzerií. I když tady by mě vzali pizzaři za slovo a hádali by se, že v tomto případě se jedná o pizza bianca, bílou pizzu, nikoli focacciu.
Správně se nemá focaccia po upečení krájet nožem, ale trhat rukama, což má svůj smysl. Každý kousek totiž chutná jinak, jako by nepravidelný tvar dokázal udržet v jednotlivých soustech náznak rozličných příchutí.
Vždyť mouka se skládá z tisíců rozemletých obilných zrníček a každé si v sobě nese svou minulost. Jíst domácí chleba je jako rozečíst dlouhý příběh.
Páni, tohle vypadá výborně! Určitě to musím vyzkoušet. Chleba miluju :)
OdpovědětVymazat