Mrkvovo-kokosový krém s pestem


Nic nepotěší v zimě víc než hřejivý zeleninový krém. Po celou zimu představuje velkou výzvu kořenová zelenina. Dobře uskladněná a stále plná vitaminů, pěstovaná na českých polích, nezatížená dopravou z exotických zemí. Jen se podívejte na mrkev, jak je prostá, ale schopná velkého rozletu.

Když přidáte trochu zázvoru a kokosové mléko, dostane polévka exotický nádech.

1 malá cibule, nakrájená nadrobno
2 lžíce olivového oleje 
700 g očištěné mrkve od českého farmáře
2cm kousek zázvoru, oloupaný a nastrouhaný 
500 ml zeleninového vývaru
šťáva z 1 pomeranče
1 plechovka kokosového mléka
sůl a pepř

Na dokončení

bylinkové pesto (hotový výrobek) nebo pesto připravené doma, třeba řeřichové
černá sezamová semínka na posypání

Na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidejte mrkev nakrájenou na špalíčky. Mrkev opečte dozlatova a  přidejte zázvor, vývar, pomerančovou šťávu a kokosové mléko. Přiveďte k varu a vařte do změknutí mrkve (asi 25 minut). Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Osolte a opepřete podle chuti a při servírování ozdobte polévku bazalkovým pestem a sezamovými semínky.

Komentáře

Oblíbené příspěvky