Gratinované slávky

Přelom roku volá po svátečním jídle. Slávky patří bezpochyby mezi exkluzivní suroviny, výborně vypadají a skvěle chutnají. V téhle úpravě si mořské plody zaslouží čestné místo na silvestrovském stole.




Gratinované slávky

1 kg slávek
šťáva z 1/2 citronu
2 lžíce olivového oleje
80 g strouhanky
2 lžičky nastrouhaného parmezánu
svazek hladkolisté petržele
2 stroužky česneku
čerstvě namletý pepř
2 bobkové listy

Slávky důkladně očistěte od usazenin a vytrhněte z nich tuhé vlákno.

Čisté slávky nasypte do hluboké pánve. Přiklopte pokličkou a nechte při střední teplotě  otevřít skořápky, což trvá velmi krátce, asi 10 minut.

Přes plátýnko přeceďte vodu, která se vyvařila, mušle vyberte. Ze skořápek odloupněte jednu polovinu, tak aby zůstaly jen jakési lodičky a rozložte je na plech.

Přemístěte mušle do mísy, zakápněte  šťávou z poloviny citronu, přidejte olivový olej, strouhanku, parmezán, nasekanou petržel, rozmačkaný česnek, pepř a přeceděný vývar z mušlí.

Promíchejte, až vznikne nádivka. Nádivkou naplňte skořápky, rozložte na ně bobkové listy a plech vložte na 15 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.

Podávejte horké, s bílým chlebem a číší suchého bílého vína.

Můj tip:
Vyzkoušet můžete také slávky na bílém víně.

Komentáře

Oblíbené příspěvky