Proč jím v létě jalově
Babička se na mě nevydržela mlčky dívat. „Jak to můžeš jíst jen tak? Kdyby sis k tomu aspoň vzala kousek masa.“ Jenže pro mě bylo v dětství jídlo „jen tak“ opravdovou lahůdkou a při pojídání brambor s osmaženou cibulkou jsem se tvářila jako vybíravý konzument ústřic.
Schopnost vychutnávat si jednoduché kombinace mi zůstala dodnes. Když si mám vybrat mezi sofistikovaným jídlem à la plněným čímsi, obaleným v trojobalu, načež osmaženým, a bramborovými šiškami sypanými opraženou strouhankou, vítězí šišky. V létě se toužím cítit jako pampeliškové chmýří a poletovat prostorem, a tak vařím, co mě nezatíží. Také prahnu po sezonní zelenině a ovoci, v nichž je zachycena veškerá sluneční energie. Jednoduchými jídly vzdávám hold tradici a velebím sezonu. Tak prostý úkon jako nákup cuket na trhu, jejich čištění a proměna v pokrm jsou pro mě obřadem a způsobem jak poděkovat Matce přírodě za její trpělivost.
Cukety plněné rýží
8 pevných cuket
150 g rýže arborio nebo carnaroli
dužina z 8 cuket
500 ml zeleninového vývaru
40 g nastrouhaného parmezánu
1 jarní cibulka
1 sklenička suchého bílého vína
3 lžíce rajčat z plechovky
čerstvé nebo sušené oreganosůl a pepř
olivový olej
máslo
Postup:
- Cukety pečlivě omyjte a osušte.
- Odřízněte špičky a rozkrojte na dva díly, které podélně rozřízněte. Z každé cukety tak získáte čtyři „lodičky“, ze kterých lžičkou vydlabejte dužinu.
- Do hluboké pánve nalijte 4 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, nechte zesklovatět a poté přisypejte neopláchnutou rýži.
- Krátce osmažte, aby se všechna zrníčka rýže obalila olejem.
- Přidejte vydlabanou dužinu z cuket, rajčata z plechovky a podlijte bílým vínem.
- Nechte vsáknout a poté přilévejte podle potřeby vývar, dokud rýže nezměkne (přibližně 20 minut). Na závěr přimíchejte do rizota oříšek másla a strouhaný parmezán. Rýži ochutnejte, pokud potřebuje přisolit, osolte.
- Do lodiček rozdělte rizoto, zakápněte olivovým olejem a ozdobte snítkou oregána. Zapékejte v troubě 20 minut při teplotě 180 °C.
Kdo rád čaruje s cuketou, může vyzkoušet:
- cuketové lodičky plněné masovou směsí
- špagety s cuketou a krevetami
- špagety s cuketou v kari omáčce
- cuketové plátky zapečené s houbovým ragú a bešamelem
- cuketové závitky s tuňákovou náplní
Díky za fajn typ na bramborový salát , mňam :)
OdpovědětVymazatRádo se stalo. Brambory mi v téhle úpravě chutnají klidně samotné.
VymazatMlj člověk, také si dám ráda naprosto jednoduché, nepřekombinované jídlo a vůbec, nechávám ráda vynikat přirozené chutě potravin, které ostatním připadají jako naprosto bez chuti a hnusné =) Ty brambory vypadají naprosto dokonale! 100% se do nich dám, tyhle způsoby jídla totiž miluju!
OdpovědětVymazatDíky, Lucko. Trpíme pod nánosy polopravd, které jsme od dětství slýchali a často nenajdeme odvahu vydat se tou nejjednodušší cestou. V jednoduchosti je krása platí i v jídle.
VymazatTaky mám moc ráda jendodušší jídla - včera jsem utrhla dvě cuketky, a upekla je v troubě na kousky s paprikou, cibulí a rajčetem - neměly chybu :) A brambory většinou peču stejně jako ty, nejdřív předvařím a pak do trouby. Občas sice použiju pečící papír, ale brambory předtím s olejem promíchám v misce, aby se mohly udělat krásně do zlatava :)
OdpovědětVymazatÓ, cukety, mám je snad každý druhý den :) Peču, vařím, dlabu, jím syrové, prostě cuketová závislost. Díky za tip, určitě vyzkouším. Ale nějak teď častěji peču bez papíru. Moje babička plechy vždycky jen vymazávala, případně vysypávala a její jídlo bylo prostě dokonalé.
Vymazat