Cuketové hody

Cukety jsou polyfunkční. Tak všestrannou zeleninu, schopnou tolika chuťových proměn a vynikající v jakékoliv úpravě, hned tak nenajdete. Tedy obrazně řečeno, protože cuketu najdete naopak velmi velmi snadno a navíc za příznivou cenu. Výhodou této tykvičky je její mdlá, nevýrazná chuť. Díky tomu se dá použít do zeleninových směsí, ale já ráda vyzývám cuketu k sólovému tanci. Protože obsahuje kolem devadesáti procent vody, nechávám ji před kuchyňskou úpravou vypotit v soli, stejně jako lilek. Nejvíce mi chutnají plátky cukety podélně nakrájené a ogrilované na sucho, které ještě horké promíchám se solí, pepřem, olivovým olejem, česnekem, nasekanou petrželovou natí, a nakonec zakápnu citronovou šťávou. Ale receptů na úpravu cukety je tolik, že by vystačily nikoli na kapitolu v kuchařce, ale rovnou na celou kuchařku. 

Zapečené plněné cukety 

(pro 4 osoby) 

4 menší mladé cukety 

100 g mletého hovězího

50 g mletého vepřového 

1 cibule 

2 vejce 

2 lžíce krájených rajčat z plechovky 

3 lžíce strouhaného parmazánu 

3 lžíce strouhanky 

stroužek česneku 

muškátový oříšek 

máslo a olivový olej 

sůl a pepř 

 

Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Jakmile začne vřít, přidejte lžičku soli. Omyté cukety vložte do vařící vody a nechte povařit přibližně pět minut - záleží na velikosti cuket. V žádném případě se nesmí rozvařit, je důležité aby zůstala zachována jejich tuhá konzistence. Uvařené cukety podélně rozkrojte, opatrně vydlabejte dužinu, abyste neporušili slupku. Nadrobno nakrájenou cibulku a stroužek česneku nechte zesklovatět na dvou lžících olivového oleje. Přidejte mleté maso (vegetariáni mohou maso vynechat), rajčata, dužinu z cukety, osolte podle chuti, opepřete a 15 minut poduste. Směs nechte vychladnout, přimíchejte vejce, postrouhejte muškátovým oříškem, zahustěte strouhankou a parmezánem (odložte si lžíci stranou na finální posypání). Plech vystelte pečicím papírem, položte na něj lodičky z cuket, naplňte je směsí, posypejte zbylým parmezánem, zakapejte olivovým olejem a dejte zapéct na třicet minut při 180°C.  

Špagety s cuketou a krevetami 

(pro 4 osoby) 

100 g špaget na osobu 

2 cukety 

8 krevet 

2 stroužky česneku 

2 lžíce bílého vína 

špetka šafránu

1 dl smetany 

olivový olej 

sůl a pepř 

Cukety omyjte, nakrájejte a la julienne (na dlouhé hranolky) a nechejte vypotit. Do kastrůlku dejte olivový olej, až se rozehřeje, přidejte česnek a nechte ho zezlátnout. Přidejte omyté krevety, podlijte bílým vínem a nechte vypařit, přidejte cukety. Duste deset minut. Mezitím rozmíchejte ve smetaně šafrán a touto směsí podlijte cukety s krevetami. Ve velkém hrnci uvařte špagety al dente. Až je scedíte, promíchejte je důkladně se směsí. Kombinace cukety s krevetami vám může připadat podivná, ale je naopak neobyčejně lahodná a jemná. Italové velmi rádi kombinují cuketu nejen s krevetami, ale také například se škebličkami nebo tuňákem (viz následující recept).  

 

Cuketové závitky s tuňákovou náplní 

(pro 4 osoby) 

2 středně velké cukety 

160 g tuňáka v oleji 

1 lžička kaparů 

2 ančovičky v oleji 

1 jarní cibulka 

3 lžíce strouhanky 

1 vejce 

3 lžíce parmezánu 

máslo a olivový olej

sůl a pepř 

Jednu cuketu nakrájejte na co nejtenčí podélné plátky. Druhou nasekejte na hranolky jako v předchozím receptu a nechejte vypotit. V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ančovičky (opláchnuté ve vodě a osušené) a cuketu. Patnáct minut poduste. Opepřete, solit nemusíte, protože ančovičky jsou velmi slané. Nechte vychladnout. V míse (můžete použít i mixér) smíchejte tuňáka s vejcem, parmezánem, kapary a strouhankou, osolte a opepřete. Spojte s vychladlou cuketovou směsí. Na každý plátek lžičkou naneste směs, srolujte a postavte do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Závitky opřete o sebe, aby se nerozbalily. Každý závitek můžete také propíchnout párátkem, anebo vytvořte špízy - závitky propíchněte jehlou či špejlí. Vydatně zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě po dobu třiceti minut při 190 °C. Vynikající teplý předkrm!!! Kdo rád kouzlí s cuketou, může vyzkoušet i cuketové lasagne s houbovým ragú špagety s cuketou v kari omáčce, cuketové pesto, nebo cuketové závitky s tuňákovou náplní, které dokonce zaujaly i časopis Apetit. Cuketa zkrátka neomrzí!

Komentáře

  1. Cuketa je opravdu vděčná surovina. Bohužel letos jsme si ji moc neužili, nějak nevyrostly. Ale i tak se stala párkrát součástí zeleninových jídel. Vaše variace vypadají skvěle!

    OdpovědětVymazat
  2. Cuketové závitky, to je pro mě hvězdná receptura. Od pohledu to vypadá děsně nóbl a náplň uvnitř slibuje chutné překvapení.

    Takto připravený teplý předkrm mám ráda - s tuňákovou náplní jsem ještě nezkoušela, tak díky za inspirativní recepturu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. @HaF: Děkuju, můžu říct, že snad chutnají lépe, než vypadají. Mám jen kompaktní fotoaparát, a proto některé fotografie vypadají placatě a bez perspektivy...
    @DolceVita: Rádo se stalo :)) Zapomněla jsem ještě napsat, že závitky ještě před zapečením "pocukruju" strouhankou, dodá cuketě na křupavosti.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem kombinaci cukety s tuňákem ještě nedělala, ale mám nový krouhač, tak to bych na něm ty tenké plátky mohla zvládnout:) Vypadají hezky!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky