Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 28. října 2015

Pohanka s václavkami



                                    

Cestou podzimním lesem vyhlížím hnědé kloboučky hříbků a občas je nalézám. V košíku mám úplně poslední muchomůrku růžovou, zapomenuté lišky a celou rodinu čirůvek fialových. Magický svět pod kořeny stromů vydává poklady, stejně jako stromy, které potkávám. Ořešáky, plané jabloně, švestky podél cesty. 


                  

Koš už je skoro plný, ale opravdový úlovek teprve přijde, u pařezu obrostlého mechem. Václavky, celé kolonie václavek! Tyhle šťavnaté, křupavé houby miluju od dětství, a tak pečlivě vybírám malé pevné kloboučky, ze kterých je tak skvělý "guláš" nebo pikantní ragú.

Pohanka s václavkami
(pro 4 osoby)

                                            


250 g pohanky
250 g mladých václavek, očištěných a nakrájených na větší kousky
1 šalotka
2 stroužky česneku, rozmačkané
1 sušená chilli paprika, rozdrobená
1 lžička mleté papriky
1 šálek zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
100 g másla
sůl a pepř
strouhaný parmezán a nasekaná petrželová nať k podávání

Pohanku propláchněte studenou vodou. V rendlíku rozehřejte máslo a až začne pěnit, vhoďte do něj pohanku. Zprudka ji opražte a zalijte vodou (můžete použít i vývar) tak, aby hladina tvořila nad pohankou centimetrovou vrstvu. Na mírném ohni vařte 18 - 20 minut, nemíchejte. Ve velké pánvi zpěňte na oleji šalotku a česnek, přidejte chilli papriku. Na základ vložte václavky a nechte je zezlátnout. Podlijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte papriku  a minimálně 20 minut duste na mírném ohni. Podávejte s dušenou pohankou, posypané strouhaným parmezánem a petrželovou natí.

Přeji vám krásnou cestu podzimním lesem a pokud budete slavit úspěch, vyzkoušejte moje další houbové recepty:

Houbová tapenáda
Hříbkové carpaccio
Houbová paštika
Houbové ragú
Kulajda
Frittata z bedel
Houbové lasagne


Žádné komentáře:

Okomentovat