O houbách


                              

Mám ráda cestu lesem. V lese je člověk nejblíž tomu, aby věděl, co je dobré, a co špatné. Zvláštní lesní světlo projasňuje nekonečný prostor a ta bytost-les se nechává pomalu poznávat. Ke sbírání hub musíte dostat pomyslné svolení a když je vám uděleno, nacházíte, nejdřív pomalu, a potom stále víc. Letos jsem čekala dlouho, ale vyplatilo se, z lesa se už pár týdnů vracím s pěknou nadílkou. A jsem za ni vděčná.


                                   

                               


Hříbkové carpaccio

Mám ráda intenzivní lesní chuť hub, samu o sobě, ale vím, že skoro syrové houby ve formě carpaccia nejsou lákavé pro všechny. Stačí vybrat pěkné hříbky, nakrájet kloboučky na tenké plátky a zakapat směsí olivového oleje a čerstvě vymačkané citronové šťávy. Nechte odležet a podávejte vychlazené.

                                


Houbová tapenáda
Na 4 skleničky o objemu 210 ml

     
400 g hub (hříbky, ryzce smrkové, bedly, muchomůrky růžové), orestovaných dozlatova na olivovém oleji a lžíci másla
80 g strouhaného parmezánu
50 g piniových semínek nebo pistáciových oříšků
2 stroužky česneku, rozmačkané
dostatek olivového oleje extra panenského
chilli paprička, mezi prsty rozdrcená, přidejte podle chuti
sůl a pepř
hladkolistá petržel

Nadrobno nasekaný česnek nechte na rozpáleném oleji zezlátnout, přidejte chilli papričku a piniová semínka. Ve velké míse smíchejte orestované houby s piniovými semínky, osolte, opepřete. Nechte prochladnout, promíchejte se zbývajícími přísadami a rozmělněte tyčovým mixérem. Podávejte jako předkrm na plátku bílého chleba, nebo tapenádu uchovejte ve skleničkách. Sterilizujte 30 minut při teplotě 100  °C.

 


Vyzkoušejte i další recepty:

Houbová paštika
Houbové ragú
Kulajda
Frittata z bedel
Houbové lasagne






Komentáře

Oblíbené příspěvky