Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

úterý 13. října 2015

O houbách


                              

Mám ráda cestu lesem. V lese je člověk nejblíž tomu, aby věděl, co je dobré, a co špatné. Zvláštní lesní světlo projasňuje nekonečný prostor a ta bytost-les se nechává pomalu poznávat. Ke sbírání hub musíte dostat pomyslné svolení a když je vám uděleno, nacházíte, nejdřív pomalu, a potom stále víc. Letos jsem čekala dlouho, ale vyplatilo se, z lesa se už pár týdnů vracím s pěknou nadílkou. A jsem za ni vděčná.


                                   

                               


Hříbkové carpaccio

Mám ráda intenzivní lesní chuť hub, samu o sobě, ale vím, že skoro syrové houby ve formě carpaccia nejsou lákavé pro všechny. Stačí vybrat pěkné hříbky, nakrájet kloboučky na tenké plátky a zakapat směsí olivového oleje a čerstvě vymačkané citronové šťávy. Nechte odležet a podávejte vychlazené.

                                


Houbová tapenáda
Na 4 skleničky o objemu 210 ml

     
400 g hub (hříbky, ryzce smrkové, bedly, muchomůrky růžové), orestovaných dozlatova na olivovém oleji a lžíci másla
80 g strouhaného parmezánu
50 g piniových semínek nebo pistáciových oříšků
2 stroužky česneku, rozmačkané
dostatek olivového oleje extra panenského
chilli paprička, mezi prsty rozdrcená, přidejte podle chuti
sůl a pepř
hladkolistá petržel

Nadrobno nasekaný česnek nechte na rozpáleném oleji zezlátnout, přidejte chilli papričku a piniová semínka. Ve velké míse smíchejte orestované houby s piniovými semínky, osolte, opepřete. Nechte prochladnout, promíchejte se zbývajícími přísadami a rozmělněte tyčovým mixérem. Podávejte jako předkrm na plátku bílého chleba, nebo tapenádu uchovejte ve skleničkách. Sterilizujte 30 minut při teplotě 100  °C.

 


Vyzkoušejte i další recepty:

Houbová paštika
Houbové ragú
Kulajda
Frittata z bedel
Houbové lasagne






Žádné komentáře:

Okomentovat