Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 10. září 2014

Staromódní švestkový koláč



Švestky jsem vždycky považovala za podstatnou a typickou součást pozdního léta. Nebo snad začínajícího podzimu? Koláč z kynutého těsta s poctivou drobenkou nenajdete v moderních cukrářských knihách, kde se většina moučníků honosí francouzským či anglickým názvem. Ale má moji důvěru, protože chutná a voní po babičce.
Fascinující vůni švestek si toužím užít po všechny následující dny. V těžkém litinovém hrnci se pomalu táhnou švestková povidla s kapkou portského vína a badyánem. Nasládlá vůně proniká okny ven a láká na návštěvu neúnavné včelky.


Švestkový koláč z kynutého těsta

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
4 lžíce rozpuštěného sádla
2 žloutky
2 lžíce podmáslí
100 g moučkového cukru
1 kostka čerstvého droždí
200 ml plnotučného mléka
400 g vypeckovaných a opraných švestek

Máslová drobenka:

100 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla

V hluboké míse smíchejte oba druhy mouky s rozdrobeným droždím a cukrem. V jiné míse ušlehejte žloutky s rozpuštěným sádlem, rozřeďte vlažným mlékem a podmáslím. Tekutinu zapracujte do sypké směsi. Vypracujte nepříliš tuhé těsto a nechte ho na teplém místě hodinu kynout. Těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a povrch poklaďte švestkami. Posypejte drobenkou, kterou vytvoříte smícháním všech ingrediencí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou. Zda je těsto upečené zkontrolujte špejlí – upečené těsto by se nemělo lepit.


1 komentář:

  1. Takovýhle tradiční koláč je nejlepší. Podobný dělá moje babička a musím říct, že je naprosto úžasný. Tenhle vyzkouším. Švestkové koláče mám nejradši :))

    OdpovědětVymazat