Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

úterý 30. září 2014

Nektar temnější než noc




Po něžných odstínech symbolizujících léto, se začínají plody keřů a stromů barvit do neuvěřitelných tónů. Květy černého bezu připomínají zjara svatební krajky, ale když se rozhodnou uzrát do plodů, změní se jako den v noc a v jejich tmavé duši zaznívá volání divočiny. Divoce i chutnají.
Někdo může v jejich chuti rozpoznat stopy borůvek, jiný přísahá na ostružiny, další cítí palčivou kopřivu. Plody bezu podporují funkci imunitního systému, konejší migrénu, napomáhají trávení. Navíc skvěle chutnají, třeba ve formě šťávy s naprosto bezkonkurenční tmavou barvou. Zcela právem nese bez přízvisko černý.

Nejjednodušší šťáva z plodů bezu černého



1 litr plodů bezu černého
1 litr vody
1 kg krystalového nebo třtinového cukru

Plody bezu opláchněte a zbavte stopek. Promíchejte s cukrem a nechte stát přes noc v silnostěnném hrnci. Druhý den dolijte vodou a směs pomačkejte pomocí dřevěné vařečky. Půl hodiny povařte na mírném ohni a nechte ustát. Po vychladnutí směs přefiltrujte přes plátno a šťávu podávejte naředěnou s vodou - poměr přizpůsobte vlastní chuti. Takto připravená šťáva vydrží v lednici 14 dní. Přidáte-li více cukru a nějaký konzervační prostředek, tak i déle.

1 komentář:

  1. celé léto se na něj chystám a pak zapomenu,no už je pozdě ten tvůj vypadá báječně)))

    OdpovědětVymazat