Nektar tmavý jako noc

Po něžných odstínech symbolizujících léto, se začínají plody keřů a stromů barvit do neuvěřitelných tónů. Květy černého bezu připomínají zjara svatební krajky, ale když se rozhodnou uzrát do plodů, změní se jako den v noc a v jejich tmavé duši zaznívá volání divočiny. Divoce i chutnají.

Někdo může v jejich chuti rozpoznat stopy borůvek, jiný přísahá na ostružiny, další cítí palčivou kopřivu. Plody bezu podporují funkci imunitního systému, konejší migrénu, napomáhají trávení. Navíc skvěle chutnají, třeba ve formě šťávy s naprosto bezkonkurenční tmavou barvou. Zcela právem je charakterizovaný jako černý.


Šťáva z bezu černého




1 litr plodů bezu černého
1 litr vody
1 kg krystalového nebo třtinového cukru

Plody bezu opláchněte a zbavte stopek. Promíchejte s cukrem a nechte stát přes noc v silnostěnném hrnci. Druhý den dolijte vodou a směs pomačkejte pomocí dřevěné vařečky. Půl hodiny povařte na mírném ohni a nechte ustát. Po vychladnutí směs přefiltrujte přes plátno a šťávu podávejte naředěnou s vodou - poměr přizpůsobte vlastní chuti. Takto připravená šťáva vydrží v lednici 14 dní. Přidáte-li více cukru a nějaký konzervační prostředek, tak i déle.

Komentáře

  1. celé léto se na něj chystám a pak zapomenu,no už je pozdě ten tvůj vypadá báječně)))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky