Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 18. června 2014

Včera, dnes i zítra s chřestem



Povím vám, je to příjemná změna - zajet do dvora a nakoupit před pár hodinami sklizenou zeleninu. Díky za všechny farmářské trhy, ale přece jenom plodům naší země chvíli trvá než se dostanou do prodejního stánku. Nedávno jsem navštívila zemědělský areál v Hostíně u Vojkovic, kde se pěstuje český chřest.
http://www.ceskychrest.cz/ Mělnická pánev se táhne do šířky a pod zemí skrývá obrovské zásoby vody. Zelenina z této proslulé pěstitelské oblasti vyniká skvělou chutí právě pro to, že se snaží kořínky sáhnout co nejhlouběji a dostat ze země živiny. Málokdo ví, že v této oblasti se pěstoval chřest už před sto lety a putoval na císařské stoly do Vídně. Slunce praží na fóliové tunely, které se táhnou do nekonečna a vytahuje ze země lahodné tyčky. Nesmí je vytáhnout příliš, aby byly tak akorát a nezdřevnatěly. Výhonky hostínského chřestu chutnají sladce, po zeleném hrášku a mladých ředkvičkách. Už je tomu týden, co chřest nosím na stůl, v různých úpravách.



Quiche se zeleným chřestem, domácí rukolou a ptačincem žabincem







150 g zeleného chřestu
100 g rukoly
ptačinec žabinec nebo jiná divoká bylina (kopřiva, bršlice kozí noha, popenec)
1 sladká smetana
2 vejce
2 lžíce strouhaného parmezánu
muškátový květ
sůl a pepř
máslo

Těsto na slaný koláč podle Julie Child:
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 - 4 polévkové lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
špetka soli
špetička moučkového cukru (můžete vynechat)


Spojte mouku s máslem co nejrychleji - až se vám vytvoří drobenka, tu osolte, přidejte cukr a zalijte podle potřeby ledovou vodou a vývarem, dokud se těsto nespojí do lesklé koule. Těsto poválejte, zabalte do fólie a nechte odpočinout hodinu v chladu. Pozor, těsto nesmí zmrznout, jen ztuhnout! Poté vyválejte na 5 mm silný plát a propíchněte ho na několika místech vidličkou. Vložte do předem vyhřáté trouby (na 180 °C) na 10 minut. Na předpečené těsto vyskládejte očištěný chřest, rukolu (já měla vynikající domácí) a cokoliv dalšího zeleného, výše zmiňovaný ptačinec, který hojně plevelíí u vodních toků, nebo třeba špenát či mangold.



Smíchejte smetanu s vejci, parmezánem, muškátovým květem, osolte a opepřete a směsí zalijte koláč. Povrch poklaďte plátky másla. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C po dobu 30 minut.

Pita pizza s chřestem, rajčaty a mozzarellou

4 pita chleby
200 g zeleného chřestu
čerstvě nastrouhaný parmezán
100 g koktejlových rajčat
olivový olej
sůl



Pita chléb potřete olivovým olejem, naneste na něj očištěné výhonky chřestu, rajčata, osolte a dejte na 15 minut do trouby vyhřáté na 190 °C. Poté přidejte natrhanou mozzarellu a parmezán, znovu zakapejte olivovým olejem a vraťte na deset minut do trouby.

Grilovaný zelený chřest s jahodami

svazek zeleného chřestu
200 g jahod, omytých, nakrájených na kousky
1 lžíce balsamikového octa (aceto balsamico di Modena)
1 lžička třtinového cukru
kvalitní olivový olej, extra panenský
lístky čerstvé máty
hoblinky parmezánu nebo Grany Padano
sůl a čerstvě mletý pepř


Možná trochu nezvyklá kombinace, ale posvěcená gurmány celého světa.
Jahody promíchejte s balsamikovým octem, třtinovým cukrem, solí a pepřem a nechte chvíli odležet. Jahody pustí šťávou, která poslouží jako zálivka. Mladý, očištěný zelený chřest zprudka opečte na grilovací pánvi. Na talíře umístěte vrstvu chřestu, přidejte jahody, mátu, parmezán a zakapejte šťávou z jahod a olivovým olejem.

2 komentáře:

  1. jojo, není nad špárgl z Hostína :o) s ryzlinkem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moje řeč :) Ještě si ten poslední chřestový týden musíme užít!

      Vymazat