Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

pondělí 30. června 2014

Není nad brambory



Klasický bramborový salát s majonézou mi nikdy k srdci nepřirostl, zato brambory ve své nejprostší podobě ano. A když jsem před lety ve Francii ochutnala brambory vařené na loupačku ochucené jen proslulou vinaigrette (olivový olej, voda, hořčice, bílý vinný ocet, sůl a pepř), přišla jsem na chuť zcela novému pojetí brambor.
Když jim člověk dá prostor a nechá je vyniknout, pouze podpoří jejich zemitou chuť, odhalí brambory nečekanou tvář. Chtějí jen dopomoci náznakem kyselkavosti a ostrosti, které výborně vyladí staromódní, škrobovitý charakter dužiny.

Vlažný salát z nových brambor

500 g nových, drobnějších brambor, omytých kartáčkem
200 g zelených fazolek
2 jarní cibulky, nasekané nadrobno
2 lžičky hrubozrnné hořčice
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce nasekané pažitky
1 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř podle chuti

Brambory uvařte doměkka (asi 18 minut), slijte a nechte vychladnout. Fazolky očistěte, rozkrojte napůl a nechte blanšírovat v horké vodě po dobu 8 minut, tak aby zůstaly al dente. Ve velké míse promíchejte rozpůlené brambory s fazolkami a jarní cibulkou. Připravte si zálivku tím, že vyšleháte olivový olej s hořčicí, citronovou šťávou, pažitkou, solí a pepřem. Vzniklou emulzí zastříkněte salát a podávejte.

4 komentáře:

  1. Brambory mám moc ráda. A mnohem více, než jako příloha, mi chutnají jako samostatné jídlo. Miluju zapečené brambory se sýrem a když zbydou třeba od řízků, zblajznu je jen tak samotné. Tyhle vypadají náramně chutně :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak jednoduché a člověka to nenapadne,SUPER!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Teď koukám že jsem si "kdysivá"(minulý rok)koupila vaší knížku a za noc přečetla:-))nebude pokračování?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší věci jsou stejně ty nejjednodušší. Hodně mi chutná i kombinace vařených brambor a pečené řepy http://cuocadolce.blogspot.cz/2014/01/vasne-uplynuleho-roku.html. Jani, knížku píšu, ale nebude se jednat přímo o pokračování, recepty a Itálie ale zůstanou hlavní tématem.

      Vymazat