Postní pučálka



Blíží se čtvrtá postní neděle, říká se jí družebná. I nad postními jídly se dá veselit, jak napovídá její název. Vůbec totiž neplatí, že postní jídla postrádají chuť. Naopak! Když si člověk uvědomí, že taková jídla nejí za trest, ale pro své zdraví a jako výraz pokání, a dá jim možnost stát se smyslovým prožitkem, sousto za soustem zjišťuje, jak prokazatelně rozmanité chuti skýtá zdánlivě prostá strava.
Jako malá holčička jsem milovala hrachovou kaši nebo kroupy s hrachem a bylo mi líto, že se nevaří častěji. V dodržování půstu je kus nostalgie a především touha přiblížit se kulturním tradicím, které člověku přinášel sám život. Pro mě znamená půst kus vzpomínek na babičku, která chodila každou neděli do kostela. V černém kostýmku, šátek na hlavě. Pro rodinu vyvařovala i v době půstu, ale sebe "odbyla" vždy jen přílohou, maso si nedopřála.
"Vždyť já to nemám zapotřebí," říkávala.
Mělas pravdu, babi.
Půstu se v dnešní době říká detoxikace a místo hrachu a krup se doporučují light jídla plná chia semínek a quinoy. Nic proti trendům, sama ráda zkouším nové. Ale pojďme oživit staré, existují recepty, které by neměly být zapomenuty!
Tak třeba pučálka - napučený (naklíčený) neloupaný hrách, opražený nasucho nebo na sádle.



JAK NAKLÍČIT HRÁCH

  1. Hrách namočte přes noc do dostatečného množství vody.
  2. Druhý den zpozorujete, že slupka je narušená. Hrách propláchněte, rozprostřete na dno hlubokého plechu naplněného vodou tak, aby kuličky hrachu byly namočené jen zpola. 
  3. V průběhu dne obracejte, nejlépe rukou, hrášek nádherně chrastí a láká k zakousnutí. Což klidně můžete zkusit, je totiž nasládlý a chutná skoro tak dobře jako čerstvě vyloupaný hrášek! 
  4. Třetí den by se měly objevit asi 2 cm dlouhé ocásky, klíčky plné nového života. 
  5. Klidně můžete nechat hrách klíčit ještě další den, proces pučení je úchvatný sám o sobě a ve mně vyvolává pocit posvátna. 

JAK UDĚLAT Z NAKLÍČENÉHO HRACHU PUČÁLKU

300 g neloupaného zeleného hrachu
4 lžíce sádla (můžete vynechat)
nasladko: skořice, med

Naklíčený hrách opražte na sucho v pánvi, nejlépe těžké železné, nebo v teflonové, pak přidejte trochu omastku - sádla, nebo másla. Za starých časů se opražený hrách sladil medem a dochucoval skořicí, což můžete také vyzkoušet. Chuťová kombinace vyznívá podivně, ale nakonec jde o výjimečné spojení, jako když se na Vánoce jedí oplatky s medem a česnekem.




Protože jsem pučálku představila i v rámci své jednodenní restaurace, vymyslela jsem pro oko lákavější kombinaci.

Moje pučálka pražená na ohni



300 g napučeného zeleného hrachu
100 g naklíčené červené fazole
1 červená cibule
3 lžíce sádla
sůl a čerstvě mletý pepř

Na sádle orestujte červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky, přidejte naklíčený hrách a fazole a zprudka opečte. Osolte, opepřete a podávejte teplé. A tajný tip - nejlépe chutná pučálka opražená nad ohněm (viz foto), její kouřová chuť je naprosto neodolatelná!

Komentáře

  1. Letos se na pucalku take chystam :) Diky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  2. Pučálku jsem nikdy neměla, děkuju za článek, musím vyzkoušet :)
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. neuvařené fazole jsou ale jedovaté, pozor na to! http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=126%3A118&catid=103&Itemid=152
    pokud se ovšem nejednalo o mungo.
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, díky za upozornění. Fazole byly tepelně upravené, i když ne uvařené, ale orestované společně s hrachem.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky