Postní pučálka
Jako malá holčička jsem milovala hrachovou kaši nebo kroupy s hrachem a bylo mi líto, že se nevaří častěji. V dodržování půstu je kus nostalgie a především touha přiblížit se kulturním tradicím, které člověku přinášel sám život. Pro mě znamená půst kus vzpomínek na babičku, která chodila každou neděli do kostela. V černém kostýmku, šátek na hlavě. Pro rodinu vyvařovala i v době půstu, ale sebe "odbyla" vždy jen přílohou, maso si nedopřála.
"Vždyť já to nemám zapotřebí," říkávala.
Mělas pravdu, babi.
Půstu se v dnešní době říká detoxikace a místo hrachu a krup se doporučují light jídla plná chia semínek a quinoy. Nic proti trendům, sama ráda zkouším nové. Ale pojďme oživit staré, existují recepty, které by neměly být zapomenuty!
Tak třeba pučálka - napučený (naklíčený) neloupaný hrách, opražený nasucho nebo na sádle.
JAK NAKLÍČIT HRÁCH
- Hrách namočte přes noc do dostatečného množství vody.
- Druhý den zpozorujete, že slupka je narušená. Hrách propláchněte, rozprostřete na dno hlubokého plechu naplněného vodou tak, aby kuličky hrachu byly namočené jen zpola.
- V průběhu dne obracejte, nejlépe rukou, hrášek nádherně chrastí a láká k zakousnutí. Což klidně můžete zkusit, je totiž nasládlý a chutná skoro tak dobře jako čerstvě vyloupaný hrášek!
- Třetí den by se měly objevit asi 2 cm dlouhé ocásky, klíčky plné nového života.
- Klidně můžete nechat hrách klíčit ještě další den, proces pučení je úchvatný sám o sobě a ve mně vyvolává pocit posvátna.
JAK UDĚLAT Z NAKLÍČENÉHO HRACHU PUČÁLKU
300 g neloupaného zeleného hrachu4 lžíce sádla (můžete vynechat)
nasladko: skořice, med
Naklíčený hrách opražte na sucho v pánvi, nejlépe těžké železné, nebo v teflonové, pak přidejte trochu omastku - sádla, nebo másla. Za starých časů se opražený hrách sladil medem a dochucoval skořicí, což můžete také vyzkoušet. Chuťová kombinace vyznívá podivně, ale nakonec jde o výjimečné spojení, jako když se na Vánoce jedí oplatky s medem a česnekem.
Protože jsem pučálku představila i v rámci své jednodenní restaurace, vymyslela jsem pro oko lákavější kombinaci.
Moje pučálka pražená na ohni
300 g napučeného zeleného hrachu
100 g naklíčené červené fazole
1 červená cibule
3 lžíce sádla
sůl a čerstvě mletý pepř
Na sádle orestujte červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky, přidejte naklíčený hrách a fazole a zprudka opečte. Osolte, opepřete a podávejte teplé. A tajný tip - nejlépe chutná pučálka opražená nad ohněm (viz foto), její kouřová chuť je naprosto neodolatelná!
Letos se na pucalku take chystam :) Diky za inspiraci
OdpovědětVymazatRádo se stalo!
VymazatPučálku jsem nikdy neměla, děkuju za článek, musím vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatAndrea
Chutná skvěle, hlavně milovníkům luštěnin.
Vymazatneuvařené fazole jsou ale jedovaté, pozor na to! http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=126%3A118&catid=103&Itemid=152
OdpovědětVymazatpokud se ovšem nejednalo o mungo.
Katka
Katko, díky za upozornění. Fazole byly tepelně upravené, i když ne uvařené, ale orestované společně s hrachem.
Vymazat