Tajemství Siamu



Zima. Za okny se prohánějí sněhové vločky a mráz kreslí na okno nečitelná poselství se zručností krasopisce. Na plotně se už mnohokrát vařila v obrovském hrnci cibulačka, boršč nebo bramboračka. A také toskánská ribollita. Čím jiným se ve dnech bílé nadvlády povzbudit než jídlem z jednoho hrnce, které rozehřeje všechny buňky v těle a obnoví jejich ztracenou sílu? Přesto, všechno se jednou omrzí, poručit srdci a vrtošivým chuťovým buňkám, se nedá. Těm nenasytným cestovatelkám, které oddaně milují jak mozzarelu, tak i mexické guacamole, tuniskou harrissu, cizrnový hoummous, brazilský pao de queijo z tapiokové mouky nebo umírají touhou po baklavě. Polévku, ano ano ano, ale přece jen - chtělo by to něco nového, nečekaného, našeptávají. Co třeba dopřát jim velejemnou nasládlost kokosového mléka propojenou s vývarem, nenápadnou a přesto výraznou červenou paprikou, křehoučkým kuřecím masem a posvátnou, nebojím se říct až klášterní, chutí koriandru? A tak nastal pravý čas pro thajskou kari polévku s rýžovými nudlemi a kuřecím masem Tom kha gai.

Pro 2 osoby

2 kuřecí prsní řízky, omyté, osušené
3 lžíce olivového nebo sezamového oleje  
3 lžičky zelené kari pasty
1 plechovka kokosového mléka
půl litru zeleninového nebo kuřecího vývaru
100 g rýžových nudlí (typ vermicelli nebo ploché nudle)
3 nadrobno nasekané jarní cibulky
3 stroužky nadrobno nasekaného česneku
2 menší červené papriky nebo 1 velká
4 lžičky ústřicové omáčky
hrst čerstvého koriandru
šťáva z jednoho citronu nebo limetky 

Do pánve wok nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte jarní cibulku, česnek a kari pastu. Zlehka restujte po dobu 3 minut.


Zalijte horkým vývarem, nechte dojít k bodu varu, poté ztlumte a přidejte kokosové mléko a rýžové nudle. Promíchejte a na mírném ohni dvě minuty povařte.

 

Přihoďte papriku nakrájenou na proužky a tenké nudličky kuřecího masa. Povařte velmi krátce, masu stačí 1-2 minuty. Jen tak zůstane křehké a nezdřevnatí.



Ochuťte jemnější ústřicovou omáčkou.

 
Na závěr zakapejte citronovou nebo limetkovou šťávou a ozdobte čerstvým koriandrem. Servírujte v mističkách a jezte ideálně hůlkami. Nebo lžící :))


Komentáře

  1. Tuhle polivku, laksu a Pho delam hodne casto. Fakt vyborne. A velice variabilni. Kupuju PHO kostky a nudle kupuju drahy, ale siroky ryzovy. Lip se hulkama nabiraj a i jsou chutnejsi v te polivce. Vyzkousej. Pytlik te dobrych (ne smradlavych) stoji kolem 30 Kc.

    Knizka je mila, vtipna, krasne recpty ! Michaela

    OdpovědětVymazat
  2. Aaa, dalsi polevka do sbirky :) Rikam si, ze jich ted v zime musim jeste spoustu vyzkouset, a hle, tu dalsi. Verim, ze krasne zahreje a ty barvy na fotce vypadaji skvele.

    OdpovědětVymazat
  3. Michaelo, díky moc za inspiraci. Miluju cokoli s kokosovým mlékem a přesně - ta variabilnost asijských polévek je neodolatelná. Místo kuřecího masa se dají použít krevety nebo slávky, místo zelené kari pasty červená, místo rýžových nudlí třeba klidně i vaječné. Nebojte, nejsem Babica2, jde o ověřené varianty:) Jo, je pravda, že ploché nudle jsou lepší, tyhle nitkovité se uvaří strašně rychle, člověk ani nestačí mrknout. A také díky za virtuální pohlazení!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Meg, tahlé polévka zahřeje poctivě a ještě k tomu nahradí hlavní jídlo. V jednom woku se smíchá všechno od karbohydrátů po proteiny a vitaminy. Já právě obdivovala tvé rilettes, skvělý program na zamračené nedělní odpoledne :))

    OdpovědětVymazat
  5. škoda že jsem na tu polévku nenarazila dřív, muž koupil kokosové mléko a já vůbec nevěděla, co s ním.. nakonec jsem udělala bulgur na způsob risotta s kokosovým mlékem a krevetami a nebylo to vůbec špatné :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jakožto milovník thajské kuchyně jsem si pochopitelně oblíbil i polévku Tom Kha Gai i když spíše ve vegetariánské variantě Tom Kha Guei. Ačkoliv thajskou kuchyni dělám doma poměrně často, tuto polévku jsem nikdy nezkoušel, ale velmi často ji konzumuji v Praze ve veřejných stravovnách (nejlepší je v Arkádách) a několikrát jsem ji měl i v Thajsku. K tomu receptu mám dvě připomínky. Tipnul bych si, že tam patří spíš červená kari pasta než zelená a taky bych tam nedal ty nudle. Jím ji zásadně s rýží. Jednou jsem si podobnou polévku chtěl dát v Thajsku s nudlemi a řekli mi, že nudle patří jen do čirých polévek (vývarů) a vše co má v sobě kokosové mléko, se konzumuje s rýží. Odpozoroval jsem, že to tam takhle opravdu praktikují, tak se toho držím a funguje to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za zasvěcený komentář, určitě vyzkouším, co navrhujete.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky