Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

sobota 19. ledna 2013

Tajemství Siamu



Zima. Za okny se prohánějí sněhové vločky a mráz kreslí na okno nečitelná poselství se zručností krasopisce. Na plotně se už mnohokrát vařila v obrovském hrnci cibulačka, boršč nebo bramboračka. A také toskánská ribollita. Čím jiným se ve dnech bílé nadvlády povzbudit než jídlem z jednoho hrnce, které rozehřeje všechny buňky v těle a obnoví jejich ztracenou sílu? Přesto, všechno se jednou omrzí, poručit srdci a vrtošivým chuťovým buňkám, se nedá. Těm nenasytným cestovatelkám, které oddaně milují jak mozzarelu, tak i mexické guacamole, tuniskou harrissu, cizrnový hoummous, brazilský pao de queijo z tapiokové mouky nebo umírají touhou po baklavě. Polévku, ano ano ano, ale přece jen - chtělo by to něco nového, nečekaného, našeptávají. Co třeba dopřát jim velejemnou nasládlost kokosového mléka propojenou s vývarem, nenápadnou a přesto výraznou červenou paprikou, křehoučkým kuřecím masem a posvátnou, nebojím se říct až klášterní, chutí koriandru? A tak nastal pravý čas pro thajskou kari polévku s rýžovými nudlemi a kuřecím masem Tom kha gai.

Pro 2 osoby

2 kuřecí prsní řízky, omyté, osušené
3 lžíce olivového nebo sezamového oleje  
3 lžičky zelené kari pasty
1 plechovka kokosového mléka
půl litru zeleninového nebo kuřecího vývaru
100 g rýžových nudlí (typ vermicelli nebo ploché nudle)
3 nadrobno nasekané jarní cibulky
3 stroužky nadrobno nasekaného česneku
2 menší červené papriky nebo 1 velká
4 lžičky ústřicové omáčky
hrst čerstvého koriandru
šťáva z jednoho citronu nebo limetky 

Do pánve wok nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte jarní cibulku, česnek a kari pastu. Zlehka restujte po dobu 3 minut.


Zalijte horkým vývarem, nechte dojít k bodu varu, poté ztlumte a přidejte kokosové mléko a rýžové nudle. Promíchejte a na mírném ohni dvě minuty povařte.

 

Přihoďte papriku nakrájenou na proužky a tenké nudličky kuřecího masa. Povařte velmi krátce, masu stačí 1-2 minuty. Jen tak zůstane křehké a nezdřevnatí.



Ochuťte jemnější ústřicovou omáčkou.

 
Na závěr zakapejte citronovou nebo limetkovou šťávou a ozdobte čerstvým koriandrem. Servírujte v mističkách a jezte ideálně hůlkami. Nebo lžící :))


7 komentářů:

  1. Tuhle polivku, laksu a Pho delam hodne casto. Fakt vyborne. A velice variabilni. Kupuju PHO kostky a nudle kupuju drahy, ale siroky ryzovy. Lip se hulkama nabiraj a i jsou chutnejsi v te polivce. Vyzkousej. Pytlik te dobrych (ne smradlavych) stoji kolem 30 Kc.

    Knizka je mila, vtipna, krasne recpty ! Michaela

    OdpovědětVymazat
  2. Aaa, dalsi polevka do sbirky :) Rikam si, ze jich ted v zime musim jeste spoustu vyzkouset, a hle, tu dalsi. Verim, ze krasne zahreje a ty barvy na fotce vypadaji skvele.

    OdpovědětVymazat
  3. Michaelo, díky moc za inspiraci. Miluju cokoli s kokosovým mlékem a přesně - ta variabilnost asijských polévek je neodolatelná. Místo kuřecího masa se dají použít krevety nebo slávky, místo zelené kari pasty červená, místo rýžových nudlí třeba klidně i vaječné. Nebojte, nejsem Babica2, jde o ověřené varianty:) Jo, je pravda, že ploché nudle jsou lepší, tyhle nitkovité se uvaří strašně rychle, člověk ani nestačí mrknout. A také díky za virtuální pohlazení!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Meg, tahlé polévka zahřeje poctivě a ještě k tomu nahradí hlavní jídlo. V jednom woku se smíchá všechno od karbohydrátů po proteiny a vitaminy. Já právě obdivovala tvé rilettes, skvělý program na zamračené nedělní odpoledne :))

    OdpovědětVymazat
  5. škoda že jsem na tu polévku nenarazila dřív, muž koupil kokosové mléko a já vůbec nevěděla, co s ním.. nakonec jsem udělala bulgur na způsob risotta s kokosovým mlékem a krevetami a nebylo to vůbec špatné :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jakožto milovník thajské kuchyně jsem si pochopitelně oblíbil i polévku Tom Kha Gai i když spíše ve vegetariánské variantě Tom Kha Guei. Ačkoliv thajskou kuchyni dělám doma poměrně často, tuto polévku jsem nikdy nezkoušel, ale velmi často ji konzumuji v Praze ve veřejných stravovnách (nejlepší je v Arkádách) a několikrát jsem ji měl i v Thajsku. K tomu receptu mám dvě připomínky. Tipnul bych si, že tam patří spíš červená kari pasta než zelená a taky bych tam nedal ty nudle. Jím ji zásadně s rýží. Jednou jsem si podobnou polévku chtěl dát v Thajsku s nudlemi a řekli mi, že nudle patří jen do čirých polévek (vývarů) a vše co má v sobě kokosové mléko, se konzumuje s rýží. Odpozoroval jsem, že to tam takhle opravdu praktikují, tak se toho držím a funguje to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za zasvěcený komentář, určitě vyzkouším, co navrhujete.

      Vymazat