Můj recept na kuře alla cacciatora





Žilo bylo jedno kuře. Šťastně si běhalo po dvorku a protože si nožičky vydatně namáhalo, vyrýsovaly se mu na stehýnkách pěkné promodralé svaly.
Denně dostávalo kukuřici a brambory, a tak mu narostla prsíčka, že by mu je mohla i husa závidět. Hřebínek jsem sice neviděla, ale určitě byl červený jako malina :)



Jednoho dne jsem byla zkrátka a dobře obdarována pravým domácím kuřetem, a tak jsem si položila otázku - co s ním. Nejdříve mě napadlo, že s ním naložím klasicky a jednoduše ho upeču. S touhle myšlenkou jsem se smířila v sobotu, ale do neděle se mi všechno rozleželo v hlavě. Není to škoda, když už se jedná o tak prvotřídní maso? A tak jsem si vzpomněla na své nejoblíbenější italské jídlo připravené z králíka - coniglio alla cacciatora. Protože se dá stejně jako králík upravit i kuře, byl kurův osud zpečetěn. Po ruce bylo všechno potřebné koření, obrovská pánev wok, víno i ocet. Nejtěžší na celém postupu je kuře rozporcovat pěkně sekáčkem na malé špalíčky, které se ve finále dozlatova opečou a jedí se rukama. Je to jídlo, po kterém se musíte natáhnout, sousto vymáchat ve šťávě a pak pořádně okousat maso z kostí.


Pollo alla cacciatora
Kuře po myslivecku

1 kuře nasekané na kousky, i s kostmi
olivový olej extra panenský
6 stroužků česneku 
1 chilli paprika
10 bobkových listů
10 šalvějových listů
6 lžic bílého vinného octa
6 dl bílého vína 
zeleninový nebo kuřecí vývar podle potřeby
hrst černých oliv
mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Podle autentického italského receptu se doporučuje nechat přes noc králíka/kuře uležet v bílém víně. Zkřehne a následující den nevyžaduje zdlouhavou tepelnou úpravu. Já to riskla i bez naložení, kuře bývá méně tuhé než králík.

Ve velké pánvi s vyšším okrajem (ideálně wok) rozehřejte 2 dcl olivového oleje. Vložte do něj česnek, chilli papriku, bobkové listy a šalvěj. Pozor, ať se koření nespálí, ale jen zlehka orestuje.



Přidejte kousky kuřete a zprudka je opečte. Zalijte vínem, podle potřeby podlijte vývarem a přidejte olivy.

Duste 30 až 45 minut, dokud kuře nezměkne.

Teď přichází trochu nečekaný závěr: kuře podlijte bílým vinným octem, rozpalte sporák na nejvyšší stupeň a nechejte ocet vypéct. Nelekněte se čpavého odéru, který se náhle uvolní, v kuřecím mase zůstane zachycena jen pikantní nakyslost prolnutá s chutí divokých bylin.

Výsledkem budete překvapeni. Kuře získá zlatou barvu a křupavou kůrčičku, jako by se peklo v troubě. Kousky kuřete a la cacciatora se loví ze servírovací mísy hbitými prstíky, každý si vybere - co má nejradši a šťáva se nabírá chlebem nebo domácí focacciou.

Cacciatorou z jednoho kuřete pohostíte tak šest strávníků, několik zeleninových salátů jako příloha je vítáno. Mně se osvědčil zelný a bramborovo-řepný. Ošatky lehoučkého bílého chleba jsou povinné. Nic nechutná lépe než poslední sousto vytřené chlebovou střídkou!

Komentáře

  1. Myslivecké kuře je opravdu pěkně vymyšlený recept :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Od mala je pro mě vždy nejlepším soustem šťáva vypečená z kuřete, vytřená i byť jen obyčejným rohlíkem :))
    Tahle příprava je vážně zajímavá, jen teď natrefit na to správné kuře :)

    OdpovědětVymazat
  3. mam prosim 2 otazky: v povodnom recepte v knihe sa uvadzaju cierne olivy, v postupe uz potom nie. maju tam byt, ci nie? a dalej - vo finale, po pridani octu - dusit pod pokrievkou ci odokryte? mne tam zostalo dost stavy, ktora sa tym vyssim varom len odparila, krupava kurcicka sa nepodarila (bolo to pod pokrievkou). tak ako? a otazka mimo temy: kedy sa mozem tesit na 2. diel rikal jsi ti amo????? ziadne avizo, neviem sa dockat..

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý večer, děkuji za dotaz a za takovou vášeň pro kuře po myslivecku, i já ho miluju. Hezky popořadě:
    1. Černé olivy nejsou povinné, mně ale ve směsi hodně chutnají. Když jsem připravovala toto kuře v Praze, neměla jsem je, ono se totiž vyplatí dopřát kuřeti nějaké kvalitnější olivy, nejlépe s peckou nebo třeba řecké kalamata.
    2. V záverečné fázi se kuře dusí bez pokličky. Oheň se musí zapnout na maximum, tekutina se potom velmi rychle redukuje, člověk nestačí kuře obracet. Možná bych vyzkoušela přikápnout na úplný závěr ještě trochu oleje, který maso "přismaží".
    3. Nad druhým dílem potím krev a zároveň se mi sbíhají sliny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dakujem za odpovede :) Ja som tym sposobom pripravovala kralika, nie kura, kt. som zatial poznala len vo verzii peceny so slaninou alebo ako paprikas. Ten taliansky vsak nema chybu (aj ked nebol uplne dokonaly s kurcickou) - je to uplne nieco ine, bezvadna chut. vyskusala som uz mozno polovicu receptov z knihy, najvacsi uspech zozal kralik, carbonara, panzanella, losos, tiramisu.. takze trpezlivo cakam a tesim sa na knihu 2. vela zdaru a dobrej inspiracie pri pisani prajem :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky