Chobotnice pro gurmánky



Chobotnice na psí duši, nemá vůbec žádné uši, zato má osm zakroucených chapadel posetých přísavkami. A také hlavu, zoubky, oči a váček s (černými) vnitřnostmi. Pokud se nenacházíte ve Středomoří u nekonečných pískových pláží a zakoupíte chobotnici (stejně jaké já v tomto případě) v oddělení mořských potvůrek, máte štěstí. Jste ušetřeni preparování vnitřností chobotnice, vydloubávání očiček a zoubků atakdále. Rozdíl v úspoře času je asi takový jako když si koupíte očištěný filet z kapra oproti kaprovi celému (a živému!). I když jsem se opakovaně přiznala k zálibě v čištění mořských živočichů, tentokrát jsem vzala zavděk chobotnicí vypulírovanou.




Úkolem hlavonožce totiž bylo posloužit ušlechtilým účelům, a sice uspokojit chuťové buňky náročných, světaznalých gurmánek. Samotná úprava očištěné chobotnice je jednoduchá - uvaří se ve vodě, poté se nakrájí na malé kousky, promíchá s nadrobno nasekanou zeleninou, ochutí a voilà, salát z chobotnice je hotov. Dříve než chobotnici uvaříte ve vývaru, propláchněte ji pod proudem studené tekoucí vody, každé chapadlo poctivě vymyjte, aby v žádném záhybu nezůstalo ani zrnko písku. Do dvou litrů vody vložte mrkev, řapíkatý celer, rozpůlenou cibuli, nové koření a bobkový list. Mírně osolte, přidejte víno a přiveďte k varu. Těsně před bodem varu uchopte chobotnici za hlavu a ponořte její chapadla do vývaru, znovu nadzvedněte a po chvíli znovu ponořte.



Chapadla by se měla zakroutit.



Tento postup zopakujte ještě dvakrát, pak chobotnici vařte na mírném ohni necelou hodinu. Ke konci varu ji propíchněte kovovou vidličkou a vyzkoušejte, jestli je měkká. Pokud ano, odstavte ji z ohně a nechte vychladnout ve vývaru, v němž jste ji právě uvařili.



Až zchladne, jemně promněte mezi prsty povrch chobotnice, odloupnou se tak poslední kousky černé kůže, typické pro všechny hlavonožce. Kdyby kůže nechtěla pustit, šup s chobotnicí pod proud studené vody, ten pomůže kůžičku uvolnit. Chobotnici nakrájejte na malé kousky a smíchejte s mrkví a řapíkatým celerem posekanými na drobné kostičky. Přidejte červenou cibuli nakrájenou na měsíčky. Promíchejte prsty. Vyšlehejte zálivku z uvedených ingrediencí a ochuťte s ní salát, promíchejte. Podávejte s vychlazeným suchým bílým vínem, nebo třeba i s vínem šumivým či perlivým.

Salát z chobotnice
Insalata di polpo


1 menší chobotnice (cca 800 g v surovém stavu)

Na vývar:

1 cibule
1 mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
mořská sůl
nové koření
bobkový list
2 dl bílého vína

Na salát:

4 stonky řapíkatého celeru
4 mladé mrkve
1 červená cibule

Zálivka:

šťáva z jednoho citronu
6 lžic panenského olivového oleje
lžíce nasekané hladkolisté petržele
sůl a pepř podle chuti



A komuže jsem naservírovala salát z chobotnice, který se většinou jí v Itálii při slavnostnějších okamžicích, hlavně na Vánoce?



Zleva:
Lenka Světová, spoluatorka Olivové kuchařky a Mořské kuchařky
Šárka Škachová, autorka Rande s Gurmánkou v české kuchyni, blogerka a zkrátka Gurmánka :)
Dagmar Derré, milovnice Francie a žabožroutů :), autorka Olivové kuchařky a Mořské kuchařky, provozovatelka půvabného Francouzského obchůdku
... a :)

Díky Edovi a Helče za toto vyvedené foto :)

Komentáře

  1. wow!!! uzasne!!! ja milujem chobotnicu! zakazdym, ked som v chorvatsku, si ju kupim rano na trhu a potom varim. a mas pravdu, ocistit si ju je "zazitok" :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Teeeda, toto chcem ochutnat ale neviem ci doverujem chobotnici kupenej u nas, asi si pockam na leto pri mori:-))alebo na pozvanie:-D

    OdpovědětVymazat
  3. Anetka: to jsme dvě :)) Čištění si "užívám" jen jednou za čas, když nespěchám...

    OdpovědětVymazat
  4. Lucinka, u moře chutnají mořské potvůrky nejlépe, o tom není pochyb. Ale zanedlouho budu v Bratislavě vařit jiné živočichy, a sice kalamáry, na knižním veletrhu Biblioteka - ukážu jak se kalamáry čistí, a tak... je to zajímavá prácička a podívaná :) Tímto zvu všechny slovenské milovnice dobrého jídla na gurmánské setkání 5. listopadu v době oběda, od 12 do 13!

    OdpovědětVymazat
  5. Krájí se celá chobotnice nebo jen chapadla? Kvůli salátu bych chtěla bych mít italské vánoce alespoň jedenkrát týdně.

    OdpovědětVymazat
  6. Toffo: krájí se celá potvůrka. Ještě info o ceně - tuhle chobotnici jsem koupila za 300 Kč, kolem 330 - 350 Kč se pohybuje cena za kg.

    OdpovědětVymazat
  7. Evi, jak jsem jen mohla tento příspěvek přehlédnout a vůbec ho neokomentovat? Musím říct, že ač ta chobotnička vypadá na prvním fotozáběru cekem odpudivě, ve finále se proměnila opravdu v dokonalou slast a salát z ní byl naprosto excelentní a těžko mu může něco konkurovat. Kdo neochutnal, ten možná neuvěří, ale na mou duši je to tak ;-)

    Pokud jde o minulý víkend, byl absolutně dokonalý. Příští akce bude určitě ještě lepší :-) Proto bych to moc dlouho neodkládala a zase něco naplánovala... Měj se krásně a díky za možnost ochutnat tuhle báječnou dobrotu.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to člověk jen vytáhne paty a tady se dějí věci...
    Pravda je, že u moře se konzumují mořské potvory a ryby nějak lépe.

    OdpovědětVymazat
  9. Tady ještě k tomu vzhledu chobotnice:
    http://www.tyden.cz/rubriky/relax/apetit/zapisnik-labuznika/dalsi-ital-v-kuchyni_215376.html.
    Kdo se ofrňuje :-), dostane chobotnici jako carpaccio.

    OdpovědětVymazat
  10. Šárko, je mi ctí, že chobotnice potěšila tvé vytříbené chuťové buňky. Je pravda, že to není zrovna krasavice, ale masíčko má měkké jako máslíčko.
    Víkend byl báječný, vzpomínám na něj ještě teď a těším se na další naše gurmánské soustředění :-))

    OdpovědětVymazat
  11. Vilemíno, říká se přece, že když nejde človíček k moři, musí jít alespoň kousek moře ke človíčkovi :-))

    OdpovědětVymazat
  12. Toffo: díky za odkaz, o téhle restauraci jsem už slyšela a chystám se ji v brzké době otestovat. Na přípravu carpaccia se dá použít i obyčejná plastiková láhev, viz odkaz :))
    http://ricette.giallozafferano.it/Carpaccio-di-polpo.html

    OdpovědětVymazat
  13. No vida, takže nic nového pod sluncem. Škoda, že na videu nebylo demonstrováno dolování a krájení vylisované chobotnice. Jak jim to teď mám stopro věřit :-). Asi bych jí kvůli vzhledu nepěchovala, bylo mi celkem líto té šťávy, která lisováním vytekla.

    OdpovědětVymazat
  14. uáá, bojim bojim, to tedy nemusím.

    OdpovědětVymazat
  15. Chobotnice taky úplně moc nemusím, ale tohleto vypadá parádně ... hezký článek ...

    OdpovědětVymazat
  16. Nebojte holky, delikátnější masíčko jste snad ještě neochutnaly, hlavonožci chutnají obzvlášť jemně :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky