Nejjednodušší zeleninové jídlo



"Všelikou bylinu zelenou" jak se píše v Bibli, jsme dostali my pozemšťané ku pokrmu, a já se tím řídím. A proto se zeleniny nehodlám vzdát ani v zimních měsících, přestože panuje všeobecné přesvědčení, že zima je mizernou sezónou.
I když se přednostně snažím využívat rozmanité zimní zeleniny jako pórku, brokolice, kapusty, zelí, fenyklu, čas od času podniknu malý výlet do letních měsíců a připravím si ratatouille, ale tak trochu po svém. Nedusím ji totiž na ohni v litinovém hrnci ale peču v troubě a navíc přidávám brambory. Vznikne tak zeleninová směs, která hraje všemi barvami a poslouží buď jako samostatné jídlo, nebo jako rafinovaná příloha.

Pečená ratatouille

1 lilek
2 cukety
2 červené papriky
15 keříkových rajčat
6 brambor
1 žlutá cibule
2 stroužky česneku

šalvěj
sůl a pepř
olivový olej extra panenský


Lilek a cuketu opláchneme, nakrájíme, posypeme solí a necháme půl hodinu vypotit. Poté opláchneme a osušíme. Papriky nakrájíme na proužky, rajčata necháme vcelku. Brambory důkladně omyjeme, osušíme, slupku ponecháme a nakrájíme na kolečka široká 4 mm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. Plech pokryjeme pečicím papírem a poklademe ho všemi druhy zeleniny, přidáme dva neoloupané stroužky česneku, které ze sebe tak předají sousedící zelenině to nejlepší - své aroma. Vydatně zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, zlehka posypeme sušenou nebo čerstvou šalvějí (můžete použít i oregáno či rozmarýn).
Pečeme po dobu dvaceti minut při 180 °C. Z celé směsi potřebují nejvíce času brambory - proto je ochutnejte, pokud jsou měkké, je hotovo.




Abych dovršila letní chuť tohoto vynikajícího lehkého pokrmu, připravila jsem čerstvé tzatziki, obohacené o mou oblíbenou ingredienci - pálivou papričku.

Ohnivé tzaziki

1 okurka
2 stroužky česneku
1 bílý jogurt řeckého typu
pálivá paprička
1 lžička dijonské hořčice
špetka římského kmínu
olivový olej
citronová šťáva
sůl a pepř


Okurku oloupeme a nastrouháme najemno. Necháme řádně okapat a pro jistotu z ní ještě rukou vymačkáme vodu. Papričku nasekáme nadrobno, česnek rozmačkáme. V míse vyšleháme všechny ingredience s vychlazeným jogurtem, okurkou a pálivou papričkou.

Celý pokrm jsem zakapala balzamikovým octem a posypala nasekanou hladkolistou petrželí.Téměř dokonalá iluze rozmarného léta, že?


Komentáře

  1. Miluju pečenou zeleninu, já podobně peču kořenovou zleninu s brambory, hojně zasypanou parmezánem a k tomu domácí tatarku: http://madlinakuchyne.blog.cz/1102/pecena-zimni-zelenina-pod-kurcickou-s-parmezanu
    Ratatouile miluju, už aby bylo léto a čerstvá rajčátka ze zahrádky našeho tchána ... To tvoje vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
  2. Přidávám se k Madle, už aby se dala koupit krásná, čerstvá zelenina a snad něco vyroste i na naší pidizahrádce! Mám zimu ráda, ale v kuchyni mám při vaření si více užiju léta. Zeleninka vypadá naprosto skvěle!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý recept, akorát jsem musel suroviny redukovat na polovinu, aby se to na plech vešlo. A výsledkem byla porce pro dvě osoby. Také pečení trvalo jednou takovou dobu, než je uvedeno a ještě jsem na závěr pustil gril. Po 20 minutách to bylo dost nedopečené...
    mpik

    OdpovědětVymazat
  4. Joj, já se také těším na léto, i na jaro :)) Občas to vypadá, že už už zimu zažene :) Zahrádky vám závidím, to je můj sen, mám jen balkón a navíc orientovaný na východ, takže slunko na něj svítí jen do 11 hodin, ale přesto se nevzdávám, rajčátka v igelitovém pytli to jistí :))

    K délce pečení - já mám ventilační troubu a peče jako ďábel, ale samozřejmě je vždycky dobré ochutnávat a řídit se vlastními zkušenostmi. Také záleží na velikosti zeleniny - já měla malinkou cuketu i lileček i brambůrky :) V nějaké knize jsem nedávno četla, že recepty jsou dobré tak akorát pro novomanželky, zkušená žena si vždy poradí :)) Odpusťte mi občasné nepřesnosti, vařím a píšu s opravdovou vášní a chybí mi matematická přesnost - proto také moc nepeču sladkosti vyžadující téměř vědecký přístup - udělám je zkrátka pokaždé krapet jinak :))

    Moc děkuji za všechny komentáře :))

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to jsme na tom stejně s těmi sladkostmi :-D
    Pečená zelenina nemá chybu, trochu jiný efekt je z remosky, ale vlastně vždy s pomocí olivového oleje vyčarujeme dobrotu! Z trouby miluji hlavně pečenou dýni. A ratatouille jsem zkoušela třeba takto:
    http://mlsnakocka.blog.cz/0804/tak-trochu-ratatouille
    Měj se krásně :)
    P.

    OdpovědětVymazat
  6. Mám to jako Madla, Ratatouille miluju, ale mimo sezónu si raději upeču kořenovou zeleninu se spoustou cibule a česneku, na podzim s houbami...Protože upřímně - speciálně rajčata v zimě jsou tak nějak toxická:-( (a navíc drahá jako mrcha)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Je to krása. Cuketa a lilek jsou u nás v obchodě dostupní naštěstí celoročně, teď v zimě tedy také ty miniaturní velikosti. Když narazím na čerstvou dodávku, nebo se potlučenými nebo omrzlými kusy dohrabu nějakého pokladu, ráda po nich šáhnu. Rajčata bych teď také nekupovala, vyměnila bych je za sušená, naložená v oleji a přihodila bych je k již upečené zelenině. Dresink se mi moc líbí, no prostě mám ne to velkou chuť a asi si to spáchám k večeři.

    OdpovědětVymazat
  8. Svatá pravda, že s rajčaty v zimě je potíž. Toffo, nápad se sušenými rajčaty je vynikající, možná bych je ještě nechala na pár minutek vzejít v horké vodě. Anebo se do směsi mohou přihodit loupaná rajčata z plechovky. Zapomněla jsem ještě napsat, že pečené zalenina na tento způsob chutná výborně i za studena :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky