Ukrajinský boršč

Odmala jsem se ráda učila. Nikoliv ve škole, kde jsou znalosti předávány jak na kolovrátku, ale nejraději přímo od učitelky či učitele, které jsem potkala jako by náhodou v různých životních obdobích. Dnes vím, že to žádná náhoda nebyla. 

 

Mám několik italských přítelkyň, od kterých jsem se naučila vařit těstoviny, plody moře a ryby. Provensálské řádové sestry mě vycvičily v přípravě francouzských regionálních a sezonních jídel. Nikdy nezapomenu na to, že tajemství dobré ratatouille spočívá ve správném poměru zeleniny, v její ideální velikosti a zralosti a v dodržování postupu krok za krokem. Měla jsem také sousedku Alju z Ukrajiny. Ještě než se vdala a přestěhovala na druhý konec města, předala mi rodinný recept na varenyky a boršč. Alja byla a stále je jednou z nejlepších kuchařek, jaké znám. Milovala šťovík, kopr a zakysanou smetanu. Během jednoho dne zvládla upéct chleba, uvařit soljanku, podusit doměkka jehněčí maso i nazdobit třípatrový dort. Na její počest uvádím recept na boršč.

Na správný ukrajinský boršč budete potřebovat dva velké hrnce. A taky hodně druhů zeleniny a masa. V jednom hrnci připravíte silný vývar, do druhého budete přidávat různé druhy zeleniny. 

Boršč má nekonečně mnoho variant. Někdo přísahá na to, že nesmí chybět červené fazole, jiný se nevzdá tří druhů masa (vepřového, hovězího, jehněčího), další přidává kysané zelí nebo nakládanou řepu.

Suroviny:

2 cibule

1 mrkev

2 stonky řapíkatého celeru

400 g hovězích kostí

1 morková kost

200 g uzeného bůčku

4 kuličky nového koření

1 bobkový list

1 lžíce sádla 

2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené

400 g červené řepy, oloupané a nakrájené na plátky

250 g bílého zelí, nakrájeného na nudličky

100 g rajčatového protlaku

na dochucení: sůl, pepř, ocet, cukr

k podávání: kopr, zakysaná smetana


Postup:

Ve velkém hrnci pomalu udělejte vývar z jedné cibule, mrkve, celeru, hovězích kostí, morkové kosti, uzeného bůčku, nového koření a bobkového listu. Vařte 1,5 hodiny a během vaření odebírejte pěnu. Přeceďte, maso oberte z kostí a nakrájejte na kousky.

Ve druhém hrnci zpěňte na sádle cibuli a česnek, postupně přidejte řepu, zelí a rajčatový protlak. Zalijte připraveným vývarem a na mírném ohni vařte jednu hodinu. Nakonec přidejte maso a ještě 10 minut povařte. Dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Podávejte se zakysanou smetanou a nasekaným koprem.

Komentáře

Oblíbené příspěvky