Letní zeleninová frittata


Foto: Unsplash

Jednodušší letní jídlo asi neexistuje. Čerstvé a sezonní zeleniny je právě teď dostatek, což je důvod, proč dělat frittatu opakovaně a pokaždé trochu jinak zkombinovat suroviny. 

Frittata je ideálním jídlem na výlet. Stačí ji po vychladnutí nakrájet a zabalit s sebou. Mám ráda souhru důvěrně známých chutí, a proto ladím zelené fazolky s rajčaty, jarní cibulku s muchomůrkami růžovkami, červené papriky s bramborami a tymiánem nebo kapustu s mangoldem. Navíc frittata patří k úsporným jídlům, protože můžete spotřebovat nejrůznější zbytky.

FRITTATA S KAPUSTOU, ŠPENÁTEM A RAJČATY  

Suroviny:

  • 200 g listové kapusty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla 
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 200 g keříkových rajčat
  • 2 snítky tymiánu
  • 8 středně velkých vajec (Věnujte pozornost výběru vajec. Volba domácích vajíček nebo vajíček s kódem začínajícím číslicí 0 je projevem solidarity se zvířaty a soucitu.)
  • 100 g strouhaného sýra Parmiggiano Reggiano nebo Grana Padano
  • sůl a pepř 

Postup:

  1. Kapustu opláchněte a spařte vařící vodou. Nechte okapat.
  2. Připravte si velkou pánev s širším okrajem. Na olivovém oleji a 50 g másla krátce orestujte spařenou kapustu a přidejte špenát. Nechte zatáhnout.
  3. Rajčata rozpulte a rovnoměrně rozprostřete na zeleninovou směs. Posypte lístky tymiánu.
  4. Vejce vyšlehejte, přidejte strouhaný sýr, osolte a opepřete.
  5. Vaječnou směs nalijte na zeleninu a na mírném ohni nechte zatuhnout. Trvá to 10 - 15 minut, podle velikosti pánve. 
  6. Pánev překryjte velkým talířem a dno pánve zabalte do utěrky. Rychle překlopte a frittatu přesuňte zpět do pánve tak, aby byla nahoře tepelně neupravená strana.
  7. Nechte propékat dalších 15 minut.
  8. Po vychladnutí nakrájejte a servíruje se salátem.

Můj tip: Vaječnou směs můžete rozředit 2 lžícemi smetany.


Komentáře

Oblíbené příspěvky