Nejjednodušší dort


Narozeniny jsou příležitostí pro přípravu slavnostnějšího dezertu. Nejsem mistrem ve zdobení dortů, máslové krémy mě nechávají chladnou, stejně jako marcipánové ozdoby a cukrářské sypání. Dort k narozeninám mojí lásky je proto jednoduchý, jak jen to jde.


Nahý dort s mascarpone a ricottou
12 porcí, příprava: 20 minut, pečení 25 minut




Piškotový korpus

 6 vajec velikosti M (v biokvalitě, z volného chovu nebo od sousedových slepiček)
160 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
kůra ostrouhaná z 1/2 citronu
špetka soli
240 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřicího prášku

Náplň
250 g mascarpone
250 g ricotty
100 g třtinového cukru
3 lžíce javorového sirupu

Na ozdobu
100 g jahod
100 g malin
lístky máty
moučkový cukr na posypání

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s oběma druhy cukru a citronovou kůrou do pěny. V jiné nádobě vyšlehejte do tuha bílky se špetkou soli. Do žloutkové pěny po lžících zapracujte mouku smíchanou s kypřicím práškem a sníh.

Připravte si rozkládací dortovou formu o průměru 26 cm, dno i stěny vyložte pečicím papírem.

Směs nalijte do formy, povrch uhlaďte špachtlí. Vložte do trouby vyhřáté na 195 °C a pečte 20-25 minut. Vyzkoušejte, jestli je korpus dost propečený a doprostřed těsta zapíchněte špejli. Pokud je špejle po vytažení suchá, korpus je rovnoměrně propečený.

Na krém vyšlejte pomocí ručního šlehače mascaropone s ricottou, třtinovým cukrem a javorovým sirupem.

Po vychladnutí korpus podélně prořízněte a pomocí plochého nože rozetřete na spodní polovinu část krému. Přiklopte druhou polovinou a na povrch naneste zbývající krém.

Ozdobte čerstvým ovocem, lístky máty a posypte moučkovým cukrem.

Komentáře

  1. Dobrý den, tak na to, že je tenhle dort nejjednodušší, tak vypadá opravdu moc chutně a krásně na pohled. Moc děkuji za recept, ráda bych ho upekla mamce k narozeninám, je to přesně její styl :) Jo a chtěla jsem se ještě zeptat, jestli byste neměla recept na nějaké takové bezlepkové dorty? Předem moc díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, díky, nic jednoduššího už asi v sortimentu dortů není, je to jen obyčejný piškot :) na bezlepkové pečení specialista nejsem. Zkusila bych v klasických receptech nahradit pšeničnou mouku bezlepkovou směsí. Od jedné cukrářky vím, že dobré směsi mají v Marks & Spencer.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky