Tafelspitz s palačinkovými nudlemi


Kdo jednou ochutnal Tafelspitz u Plachutty ve Vídni, nezapomene. Už jen způsob servírování je inspirativní. Vývar přelitý do rendlíku, na skus uvařená zelenina, kousek měkkého masa a velké množství jemných i ostřejších chutí, které dobře doplní vařenou zeleninu a maso.



Vídeňský tafelspitz

2 kg hovězí špičky
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 menší pórek
1 žlutá řepa nebo žlutá mrkev
1 cibule, neloupaná, rozpůlená
8 kuliček černého pepře
4 kuličky nového koření
hladkolistá petržel na posypání

Palačinkové nudle

1 vejce
100 ml mléka
40 g polohrubé mouky
1 lžíce slunečnicového oleje

K podávání:
jablečný křen, smažené brambory, zakysaná smetana s pažitkou, krémový špenát

Do velkého hrnce vložte polovinu všech ingrediencí kromě masa a přidejte vodu tak, aby bylo vše zakryté. Přiveďte k varu a do horké tekutiny vložte maso. Vařte na mírném ohni dvě hodiny, v průběhu vaření odebírejte pěnu a ke konci vývar podle chuti osolte. Po uvaření vývar přeceďte přes plátno, vyjměte maso a nakrájejte ho na plátky.

Zvlášť uvařte v jiném hrnci druhou část zeleniny, stačí když ji budete vařit 20 min, aby byla al dente.

V míse vyšlehejte všechny ingredience na nudle. Směs by měla připomínat palačinkové těsto. Velkou pánev s nepřilnavým povrchem vytřete pomocí mašlovačky olejem a nalijte do ní těsto. Opečte ho z obou stran dozlatova. Palačinku vyjměte z pánve, nechte chvíli vychladnout, zarolujte a nakrájejte ji na 1 cm silné spirály.

Vývar servírujte zvlášť, stejně jako  zeleninu, maso i nudle, ať si každý naloží do talíře to nejlepší podle svých chuťových preferencí.

Komentáře

Oblíbené příspěvky