Podzimní švestkové knedlíky



Ještě než švestky na stromech zmrznou, vychutnejte si je v neodolatelné kombinaci s mákem. Nejlepší jsou švestky z české zahrádky nebo ty, které rostou podél poutních cest.

Kynuté švestkové knedlíky

cca na 12 knedlíků


300 g polohrubé mouky
40 g cukru krupice
kůra z 1/2 biocitronu
špetka soli
20 g čestvého droždí
160-180 ml mléka
2 žloutky, prošlehané
cca 12 českých švestek, rozpůlených a vypeckovaných

Na dokončení:
čerstvě umletý český mák*
moučkový cukr
rozpuštěné máslo

Droždí posypte lžičkou cukru a zakapejte 2 lžícemi mléka. Kvásek nechte vzejít.

Ve velké míse promíchejte mouku s cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli. Ve směsi udělejte důlek a nalijte do něj vzešlý kvásek. V jiné nádobě rozšlehejte žloutky se zbylým mlékem. Tekutou směs postupně zapracovávejte do sypké směsi. Vypracujte tužší těsto, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte minimálně 1 hodinu kynout.

Poté těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vytvarujte válec o průměru 5 cm. Odkrajujte na palec silné špalíčky. Každý kousek těsta pomocí válečku nebo rukou zploštěte a doprostřed vložte vypeckovanou švestku. Vyválejte kuličky a knedlíky nechte půl hodiny odpočinout.

Uvařte je v osolené vodě. Doba varu záleží na velikosti knedlíků, vařte přibližně kolem 20 minut.

Uvařené knedlíky vyjměte odpěňovačkou a ihned je propíchejte vidličkou. Servírujte horké, vydatně posypané mletým mákem a cukrem. Přelijte rozpuštěným máslem.

* U máku se musím zastavit, patří totiž k mým nejoblíbenějším surovinám. Dávám si dobrý pozor, abych koupila mák českého původu. Už jako dítě jsem chodila paběrkovat na maková pole, miluju šustění makovic a mletí máku. Náš český mák zkrátka poznám, protože je nasládlý a chuťově výrazný. Když mi dáte vybrat mezi buchtou makovou, povidlovou a makovou, vyberu si vždycky buchtu s mákem. Jeden z nejlepších máků, které jsem kdy jedla, pěstuje Vladimír Tláskal ve Slavětíně nad Metují.

Více informací o českém máku najdete například zde: www.ceskymodrymak.cz

Máte rádi mák? Vyzkoušejte škubánky s mákem.

Komentáře

Oblíbené příspěvky