Slaný koláč s karamelizovanou cibulí, paprikou a parmezánem



 

Ještě než skončí léto, vypravte se na sousedský piknik anebo ho rovnou uspořádejte. Mezi komety chutného pohoštění patří slané koláče. Tentokrát vás zvu na slaný koláč z máslového těsta s karamelizovanou cibulí, grilovanou paprikou a parmezánem.


Slaný koláč s karamelizovanou cibulí, paprikou a parmezánem

Těsto
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 - 4 polévkové lžíce studené vody
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
špetka soli

Karamelizovaná cibule
4 žluté cibule, oloupané
2 lžíce olivového oleje
1 dl bílého vína
1 lžíce smetany
sůl a čerstvě mletý pepř


A dále
2 grilované nebo pečené papriky, zbavené slupky
2 lžíce strouhaného parmezánu
čerstvá pažitka

Začněte přípravou zkaramelizované cibule. Cibuli nakrájejte na měsíčky a vložte ji na rozpálený olej. Restujte ji dozlatova a jakmile se začne cibule přichytávat, podlejte ji vínem, osolte a opepřete. Duste na pomalém ohni půl hodiny, všechna tekutina se musí vstřebat. Na posledních pět minut přimíchejte smetanu, zjemní cibuli.

Na těsto spojte mouku s máslem - až se vám vytvoří drobenka, tu osolte a zadělejte podle potřeby ledovou vodou a vývarem, dokud se těsto nespojí do lesklé koule. Těsto poválejte, zabalte do fólie a nechte odpočinout hodinu v chladu. Poté vyválejte na 5 mm silný plát a propíchněte ho na několika místech vidličkou. Vložte do předem vyhřáté trouby (180 °C) na 10 minut.

Na předpečené těsto rozprostřete zkaramelizovanou cibuli. Vraťte do trouby na dalších 30 minut. Těsně před dopečením koláč vytáhněte z trouby,  poklaďte plátky grilované papriky a posypejte ho nastrouhaným parmezánem. Na minutu vraťte do trouby a krátce zapečte.

Před podáváním posypte jednotlivé porce pažitkou.

Vyzkoušet můžete také slaný koláč:
s bílým chřestem a smetanou
se zeleným chřestem, rukolou a ptačincem žabincem
s římským květákem a špenátem
s pečenou dýní a pestem

Komentáře

Oblíbené příspěvky