Jemná bublanina s moravskými meruňkami




Léto je štědré, obdarovává nás sladkými plody jako jsou meruňky a broskve. Tu nejlepší chuť má ovoce dozrálé pod naším sluncem a moravské meruňky jsou toho sladkým důkazem. Hodí se do sladkých knedlíků, nebo koláčů - bez meruněk by léto nebylo jaksepatří.

Bublanina s moravskými meruňkami

150 g farmářského másla, změklého
150 g moučkového cukru
3 vejce z volného chovu nebo od sousedových slepiček
160 g polohrubé mouky, prosáté
10 g sádla na vymazání formy
400 g moravských meruněk, omytých, rozpůlených a vypeckovaných

Mandlová drobenka
50 g polohrubé mouky
50 g mandlí, rozemletých
100 g moučkového cukru
100 g farmářského másla
 + moučkový cukr k podávání

Máslo utřete s cukrem do pěny. Poté oddělte žloutky od bílků a žloutky přidejte k našlehané hmotě.  Vyšlehejte dotuha sníh ze tří bílků. Do základu postupně zapracovávejte sníh a mouku. Vždy přidejte po lžíci sněhu, po lžíci mouky a obojí opatrně vetřete do směsi. Připravte si zapékací nádobu (já jsem použila pekáč o velikosti 32 x 22 cm) a vymažte ji sádlem.
Meruňky hustě vyskládejte na povrch těsta a posypejte drobenkou, kterou vytvoříte smícháním všech ingrediencí.
Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 30 minut, podle výkonu trouby.
Nechte vychladnout, nakrájejte na čtverce a podávejte posypané moučkovým cukrem.

Máte rádi ovocné koláče? Vyzkoušet můžete také:
švestkový
rebarborový
francouzský meruňkový
dýňový

Komentáře

Oblíbené příspěvky