Sicilská caponata tohoto léta

Na Sicílii existuje přes 30 regionálních variant tohoto oblíbeného letního pokrmu. Všechny se shodují přinejmenším  v tom, že základ jídla tvoří lilky a že výsledná chuť pokrmu musí být agrodolce, tedy trochu sladká a trochu kyselá. Já připravuju caponatu z letní zeleniny, kterou mám po ruce, a nezapomenu přidat piniová semínka.






Sicilská caponata
recept pro 8-10 osob


2 velké baklažány, nakrájené na kostky o hraně 2 cm
2 cukety, nakrájené na kostky o hraně 2 cm 
300 g řapíkatého celeru, nakrájeného na 2cm kousky
olivový olej extra panenský podle chuti
1 cibule, oloupaná a nakrájená na měsíčky
100 g vypeckovaných zelených oliv
60 g piniových semínek  

300 ml rajčatového koncentrátu nebo konzervovaných drcených rajčat
1 dl bílého vinného octa
50 g třtinového cukru
hrst kaparů ve slaném nálevu, propláchnutých studenou vodou a osušených

hrubozrnná mořská sůl
čerstvě mletý pepř na dochucení
čerstvá bazalka na ozdobu



Nakrájené lilky a cukety posypejte hrubou mořskou solí a nechte 20 minut vypotit, abyste je zbavili hořkosti.

V horké osolené vodě blanšírujte dvě minuty řapíkatý celer nakrájený na kousky. V hluboké pánvi opečte na 3 lžících olivového oleje nakrájenou cibuli. Přidejte olivy, piniová semínka a rajčatový koncentrát. Dvacet minut poduste na mírném ohni a odstavte.

Mezitím opláchněte lilky i cukety a osušte je kuchyňskou utěrkou. V hlubokém hrnci rozehřejte 6 lžic olivového oleje a vložte na něj lilky, později cukety. Zprudka opékejte ze všech stran dozlatova. Přebytečný tuk můžete odsát papírovou utěrkou.

Do hluboké pánve s rajčatovou omáčkou přidejte kousky blanšírovaného řapíkatého celeru a osmažené lilky a cukety. Zasypejte cukrem a zalijte vinným octem, přidejte kapary. Duste na mírném ohni, dokud se nevypaří ocet, asi 15 minut. Podle chuti můžete dosolit a opepřit. Ozdobte bazalkou a podávejte vychlazené jako předkrm nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Komentáře

Oblíbené příspěvky