Kukuřičné kuře na citronech a limetových listech

chicken with with kaffir lime leaves
Spojení surovin je mírně exotické. Kuře na citronech a bobkových listech je středomořskou klasikou, ale když kuřeti dopřejete limetkové listy, vyvstane v nové, neobvyklé chuti.
Základem tohoto téměř letního pokrmu je kvalitní kuře krmené kukuřicí, seženete je například na mém oblíbeném farmářském trhu na Roztylském náměstí, v BILLE nebo Makru.



Kukuřičné kuře na citronech a limetových listech



Recept:

2 kukuřičná kuřata
6 limetových listů, předem namočených ve vodě (seženete je v obchodech s indickými potravinami)
1 bio citron, nakrájený na kolečka + čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
2 chilli papričky (semínka nechávám), nakrájené na kolečka 

4 lžíce olivového oleje
50 g másla
4 dl suchého bílého vína
mořská sůl
čerstvě mletý pepř

Kuřata opláchněte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Rukama vmasírujte do celého povrchu sůl a pepř, nezapomeňte ani na břištní dutinu.


Pomocí dlaně kuře po celé délce stlačte, aby se uvolnily klouby a kostra. Máslo rozpusťte a  mašlovačkou potřete ze všech stran kůži obou kuřat. Do břišního otvoru vložte po jednom limetovém listu. Do pánve, kterou můžete používat i v troubě, nalijte olej a důkladně na něm kuřata opečte, okamžitě se zbarví do intenzivního zlatavého tónu. Podlijte citronovou šťávou, bílým vínem, přihoďte chilli papričky a zbývající limetové listy. Pánev přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C přibližně na 20 minut. Před dokončením přidejte kolečka citronů a vraťte na pět minut do trouby.



Můj tip na přílohu? Jedna rozhodně nestačí. My jsmě měli dušenou cuketu, hrášek a brambory šťouchané s jarní cibulí.





Foto: Igor David/David ARCHITEKTI a Eva Rýznerová ® La Cuoca



Komentáře

Oblíbené příspěvky