Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

čtvrtek 18. května 2017

Kukuřičné kuře na citronech a limetových listech

chicken with with kaffir lime leaves
Spojení surovin je mírně exotické. Kuře na citronech a bobkových listech je středomořskou klasikou, ale když kuřeti dopřejete limetkové listy, vyvstane v nové, neobvyklé chuti.
Základem tohoto téměř letního pokrmu je kvalitní kuře krmené kukuřicí, seženete je například na mém oblíbeném farmářském trhu na Roztylském náměstí, v BILLE nebo Makru.



Kukuřičné kuře na citronech a limetových listech



Recept:

2 kukuřičná kuřata
6 limetových listů, předem namočených ve vodě (seženete je v obchodech s indickými potravinami)
1 bio citron, nakrájený na kolečka + čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
2 chilli papričky (semínka nechávám), nakrájené na kolečka 

4 lžíce olivového oleje
50 g másla
4 dl suchého bílého vína
mořská sůl
čerstvě mletý pepř

Kuřata opláchněte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Rukama vmasírujte do celého povrchu sůl a pepř, nezapomeňte ani na břištní dutinu.


Pomocí dlaně kuře po celé délce stlačte, aby se uvolnily klouby a kostra. Máslo rozpusťte a  mašlovačkou potřete ze všech stran kůži obou kuřat. Do břišního otvoru vložte po jednom limetovém listu. Do pánve, kterou můžete používat i v troubě, nalijte olej a důkladně na něm kuřata opečte, okamžitě se zbarví do intenzivního zlatavého tónu. Podlijte citronovou šťávou, bílým vínem, přihoďte chilli papričky a zbývající limetové listy. Pánev přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C přibližně na 20 minut. Před dokončením přidejte kolečka citronů a vraťte na pět minut do trouby.



Můj tip na přílohu? Jedna rozhodně nestačí. My jsmě měli dušenou cuketu, hrášek a brambory šťouchané s jarní cibulí.





Foto: Igor David/David ARCHITEKTI a Eva Rýznerová ® La Cuoca



Žádné komentáře:

Okomentovat