Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

neděle 23. dubna 2017

Velký návrat bramborových škubánků



Někdo je nenávidí, jiný miluje. Bramborová jídla máme rádi a kombinace s mákem je momentálně nejžádanější sladkou variantou mnoha pokrmů - od knedlíků po koláče.




Bramborové škubánky
6 osob, 40 minut

500 g českých brambor (varný typ C - pyré)
100 g polohrubé nebo hrubé mouky
5 lžic rozpuštěného sádla

Na posypání
100 g českého máku, mletého
80 g moučkového cukru

Recept na bramborové škubánky je jednoduchý. Brambory oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a uvařte ve vodě doměkka (asi 18 minut). Poté vodu z brambor slijte do hrníčku. Brambory zasypte moukou a zalijte odstavenou vodou tak, aby vznikla hmota hustší než bramborová kaše. Pomocí rukojeti vařečky udějte do hmoty několik děr, díky kterým se mouka propaří a spojí s bramborami. Přiklopte pokličkou a nechte na kraji plotny (ne na přímém zdroji tepla) dojít. Díky postupnému uvolnění lepku začne těsto lepit a bude snadno tvarovatelné. Lžíci namočte v sádle a z těsta vykrajujte válečky 3-4 cm dlouhé, široké 2-3 cm nebo podle vašeho vlastního vkusu a zvyklostí. Servírujte na nahřáté talíře, posypte vydatně mákem a cukrem a zalijte zbylým rozpuštěným sádlem.


Žádné komentáře:

Okomentovat