Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (3) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (8) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (2) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 4. ledna 2017

Tříkrálový moučník - španělský Roscon de Reyes


Loni jsem se v tomto období kochala pohledem do výloh madridských cukráren. Mezi moučníky se vyjímal kynutý věnec, který patří k typickým španělským zimním specialitám. Roscon de Reyes je pro Španěly symbolem Vánoc a především svátku Tří králů.
Recept se podobá popisu přípravy české vánočky, ale těsto je obohacené o typické španělské přísady - pomerančové aroma a skořici.

Roscon de Reyes
300 g polohrubé mouky
150-170 ml vlažného plnotučného mléka
100 g rozpuštěného másla
100 g moučkového cukru + cukr na posypání věnce
1 vanilkový cukr
20 g (půl kostky) čerstvého droždí
špetka soli
1 lžíce skořice
4 žloutky + 1 další žloutek na potření povrchu těsta
kůra z jednoho pomeranče omytého horkou vodou
čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho pomeranče
50 g rozinek, propláchnutých horkou vodou
30 g plátků mandlí
100 g kandovaného ovoce


Droždí zasypte v malé misce lžičkou cukru a rozmělněte na kaši. Přidejte dvě lžíce mléka a lžíci mouky. Kvásek nechte na teplém místě vzejít. V hluboké míse promíchejte mouku se špetkou soli, skořicí, moučkovým a vanilkovým cukrem. Ve směsi vytvořte důlek a nalijte do něj připravený kvásek. Přidejte pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu a začněte zapracovávat rozinky, mandle a kandované ovoce (část těchto ingrediencí si odložte na posypání povrchu věnce).

Ve zbývajícím mléce rozšlehejte žloutky a tekutinu společně s máslem zapracujte do sypkého základu. Vypracujte středně tuhé těsto (můžete použít robot). Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte 45 minut kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyválejte na váleček o průměru 8 cm. Protilehlé konce spojte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Povrch věnce potřete rozšlehaným žloutkem, posypejte zbývajícími rozinkami, plátky mandlí a kandovaným ovocem a nechte dalších 20 minut kynout.

Troubu předehřejte na 190 °C a vložte do ní na 10 minut plech s věncem. Potom snižte teplotu na 180 °C a zvolna pečte po dobu asi 40 minut. Pro jistotu zapíchněte do těsta špejli, pokud je po vytažení suchá, věnec je dobře propečený. Po vychladnutí věnec vydatně pocukrujte a podávejte nakrájený na plátky. 
¨

O Rosconu, vánočním Madridu a španělských zvycích se dočtete v aktuálním vydání časopisu Lidé a země (prosinec 2016).

Žádné komentáře:

Okomentovat