Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

úterý 25. října 2016

Na medu pečená zelenina se salsou verde


Podzimní úroda je štědrá a nabízí pestrý výběr zeleniny. Zdánlivě obyčejná mrkev, petržel, brambory a česnek se mohou proměnit v jednoduché jídlo všedních dnů.
Když zajdete na nejbližší trh, naplníte košík podzimní zeleninou raz dva. K pečené zelenině podávejte originální studenou omáčku. Já mám ráda salsu verde (zelenou omáčku), která pochází ze severoitalského Piemontu, kde tradičně tvoří doprovod k vařeným masům.

Na medu pečená zelenina
4 osoby

8 českých mrkví, očištěných a oškrábaných
8 českých petrželí, očištěných a oškrábaných
10 českých brambor typu B
1 palička českého česneku
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu od vašeho oblíbeného včelaře
sůl a čerstvě mletý pepř

Salsa verde (zelená omáčka)

svazek hladkolisté petržele, nasekané nadrobno
4 plátky den staré bagety, nasucho opečené a nastrouhané 
2 sardelová očka
2 stroužky česneku, rozdrcené
1 lžička kaparů naložených v sladkokyselém nálevu, nasekaných nadrobno
2 lžičky bílého vinného octa
5 lžic olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Jakmile začne vřít, osolte ji a vložte do ní na 6 minut celé mrkve a petržele. V jiném hrnci uvařte brambory ve slupce. Vařte je po dobu asi 14 minut tak, aby byly uvařené, ale ne zcela doměkka. Všechnu zeleninu slijte. Mrkve a petržele rozpulte, brambory nakrájejte na kolečka. Zeleninu rozložte na plech vyložený pečicím papírem, přidejte stroužky česneku a vydatně zakapejte olivovým olejem a medem. Osolte, opepřete a pečte při 210 °C po dobu 20 minut.

Mezitím si připravte smícháním všech ingrediencí studenou omáčku salsa verde. Pokud vám připadá řídká, můžete přidat na zahuštění jeden vařený a nastrouhaný žloutek. Zeleninu rozložte na nahřáté talíře a podávejte se salsou verde. Kdo má rád česnek, může ho vymačkat a dochutit jím zeleninu.



2 komentáře:

  1. Tomu říkám jídlo!!! Určitě vyzkouším, moc se mi to líbí.

    OdpovědětVymazat