Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

pondělí 8. srpna 2016

Studená polévka salmorejo


Jsem v královském městě Madrid v období nejteplejších dní a nocí celého roku. Teplota neklesá pod 36 °C ani po setmění, z pohoří Sierra nepřichází žádný vítr, město touží po stínu a všechno živé hledá způsob, jak se zchladit.
Ve stínu pinií v Parque del Buon Retiro, na lavičce u řeky Manzanares, v útulné taberně s kachlíčkovou fasádou. Menu v hospůdkách nabízejí studené polévky salmorejo nebo gazpacho, což jsou v podstatě rozmixované zeleninové směsi.

Salmorejo z Cordoby
Salmorejo cordobés

500 g zralých rajčat
100 g den starého bílého chleba nebo francouzské bagety
100 ml extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička jemně mleté mořské soli
1 pečená paprika, oloupaná a nakrájená na kostičky
nastrouhaný sýr Manchego na posypání
čerstvé bylinky na zdobení

Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Pomocí tyčového mixéru rajčata rozmixujte a směs propasírujte přes sítko, které zachytí slupky a jadérka. Do propasírované směsi přidejte chléb i česnek a opět dohladka rozmixujte. Dochuťte olivovým olejem a solí. Před podáváním nechte vychladit a  za velkých veder servírujte s kostkou ledu. Originální verze doporučuje posypat salmorejo kousky vajíčka vařeného natvrdo a proužky sušené šunky jamón serrano. Vegetariáni mohou vyzkoušet verzi s pečenou červenou paprikou, ovčím sýrem Manchego a bylinkami.


Kamkoliv se v Madridu vydáte, narazíte na studené polévky. Jsou stabilní součástí nabídky rychlého občerstvení na tržnicích nebo v tapas barech.


Žádné komentáře:

Okomentovat