Studená polévka salmorejo


Jsem v královském městě Madrid v období nejteplejších dní a nocí celého roku. Teplota neklesá pod 36 °C ani po setmění, z pohoří Sierra nepřichází žádný vítr, město touží po stínu a všechno živé hledá způsob, jak se zchladit.
Ve stínu pinií v Parque del Buon Retiro, na lavičce u řeky Manzanares, v útulné taberně s kachlíčkovou fasádou. Menu v hospůdkách nabízejí studené polévky salmorejo nebo gazpacho, což jsou v podstatě rozmixované zeleninové směsi.

Salmorejo z Cordoby
Salmorejo cordobés

500 g zralých rajčat
100 g den starého bílého chleba nebo francouzské bagety
100 ml extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička jemně mleté mořské soli
1 pečená paprika, oloupaná a nakrájená na kostičky
nastrouhaný sýr Manchego na posypání
čerstvé bylinky na zdobení

Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Pomocí tyčového mixéru rajčata rozmixujte a směs propasírujte přes sítko, které zachytí slupky a jadérka. Do propasírované směsi přidejte chléb i česnek a opět dohladka rozmixujte. Dochuťte olivovým olejem a solí. Před podáváním nechte vychladit a  za velkých veder servírujte s kostkou ledu. Originální verze doporučuje posypat salmorejo kousky vajíčka vařeného natvrdo a proužky sušené šunky jamón serrano. Vegetariáni mohou vyzkoušet verzi s pečenou červenou paprikou, ovčím sýrem Manchego a bylinkami.


Kamkoliv se v Madridu vydáte, narazíte na studené polévky. Jsou stabilní součástí nabídky rychlého občerstvení na tržnicích nebo v tapas barech.


Komentáře

Oblíbené příspěvky