Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (2) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (15) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (3) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (8) lilek (2) luštěniny (4) marmeláda (2) maso (2) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (46) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

pondělí 11. července 2016

Bublanina podle Sandtnerové


Jen léto s bublaninou je to pravé léto. Když máte košík plný třešní, višní a rybízu, uložte je do peřinky z lehoučkého těsta.
Pro inspiraci na koláče chodím do staré kuchařské knihy od Marie Janků-Sandtnerové. Recepty této učitelky vaření jsou stručné a zaberou jen pár řádků. Ale fungují spolehlivě.

Bublanina podle Sandtnerky

120 g másla
120 g moučkového cukru
3 žloutky
kůra z poloviny citronu, omytého horkou vodou
špetka skořice
150 - 200 g  strouhané housky
1/8 l mléka
sníh z 5 bílků
máslo a strouhanka na vymazání plechu
500 g letního ovoce, očištěného (třešně, višně, rybíz)

Máslo utřete se žloutky, cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Strouhanou housku navlhčete mlékem a přimíchejte ke žloutkovému základu. Do těsta opatrně vmíchejte sníh a směs nalijte na plech vytřený máslem a vysypaný strouhankou. Poklaďte ovocem (třešně a višně vypeckujte, rybíz zbavte stopek). Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dorůžova, jak radí Sandtnerová. To znamená přibližně 40 minut. Upečenou bublaninu posypte moučkovým cukrem. Já bublaninu vylepšuju drobenkou, kterou vytvořím smícháním 100 g másla se 100 g cukru a 100 g polohrubé mouky.


2 komentáře:

  1. To jsi mě zase navnadila Evi :-) Budu to muset vyzkoušet. Ta drobenka je tam naprosto nutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taková toskánská bublanina s morušemi by nemusela být špatná, užívej léta :)

      Vymazat