Bublanina podle Sandtnerové
Jen léto s bublaninou je to pravé léto. Když máte košík plný třešní, višní a rybízu, uložte je do peřinky z lehoučkého těsta.
Pro inspiraci na koláče chodím do staré kuchařské knihy od Marie Janků-Sandtnerové. Recepty této učitelky vaření jsou stručné a zaberou jen pár řádků. Ale fungují spolehlivě.
Bublanina podle Sandtnerky
120 g másla
120 g moučkového cukru
3 žloutky
kůra z poloviny citronu, omytého horkou vodou
špetka skořice
150 - 200 g strouhané housky
1/8 l mléka
sníh z 5 bílků
máslo a strouhanka na vymazání plechu
500 g letního ovoce, očištěného (třešně, višně, rybíz)
Máslo utřete se žloutky, cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Strouhanou housku navlhčete mlékem a přimíchejte ke žloutkovému základu. Do těsta opatrně vmíchejte sníh a směs nalijte na plech vytřený máslem a vysypaný strouhankou. Poklaďte ovocem (třešně a višně vypeckujte, rybíz zbavte stopek). Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dorůžova, jak radí Sandtnerová. To znamená přibližně 40 minut. Upečenou bublaninu posypte moučkovým cukrem. Já bublaninu vylepšuju drobenkou, kterou vytvořím smícháním 100 g másla se 100 g cukru a 100 g polohrubé mouky.
To jsi mě zase navnadila Evi :-) Budu to muset vyzkoušet. Ta drobenka je tam naprosto nutná.
OdpovědětVymazatTaková toskánská bublanina s morušemi by nemusela být špatná, užívej léta :)
Vymazat