Poklady z mojí spíže: drobné ovoce zavařené v cukru


V zahradách dobrých lidí se daří životu. Jako by stromy a keře cítily nadvládu říše světla a snažily se přispět vlastním dílem.
Někdy se urodí ovoce tolik, že jsou povoláni přátelé a jejich přátelé, aby přiložili ruku k dílu. Když mám možnost sbírat, dělám to s láskou, probouzí se ve mě totiž pravěký pud shromáždit co nejvíc zásob. Ty nejlepší plody si strkám do pusy rovnou z větviček, část rozvařím do marmelád (není snad taková šípková zavařenina vlastní výroby nejlepším dárkem?) a zbytek, když mi už nezbývá čas na pečlivé čištění stopek a jadérek, putuje do cukru.

Na 1 kg drobného ovoce (šípky, aronie, rakytník, jedlé jeřabiny, hložinky, bobulky černého bezu, dřín) počítejte s 1 kg krystalového cukru. Ovoce přemístěte do velké mísy, zasypejte cukrem a v míse protřeste. Plodů se nedotýkejte žádným kuchyňským náčiním ani rukama, je plné šťávy a snadno popraská. Do čistých, do sucha vytřených skleniček, opatrně přemístěte ovoce a naplňte jím skleničky až po okraj. Uzavřete víčkem a sterilizujte v páře půl hodiny při 100 °C. Ovoce zavařené tímto způsobem můžete použít jako základ do sladkokyselých omáček nebo jen tak zalít horkou vodou, promačkat v konvici a podávat jako ovocný čaj.

Aronie. Trpká, krásná a šíleně zdravá.
Rakytník vydrží na větvích často i přes zimu.

Komentáře

Oblíbené příspěvky