Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

pátek 8. dubna 2016

Poklady z mojí spíže: drobné ovoce zavařené v cukru


V zahradách dobrých lidí se daří životu. Jako by stromy a keře cítily nadvládu říše světla a snažily se přispět vlastním dílem.
Někdy se urodí ovoce tolik, že jsou povoláni přátelé a jejich přátelé, aby přiložili ruku k dílu. Když mám možnost sbírat, dělám to s láskou, probouzí se ve mě totiž pravěký pud shromáždit co nejvíc zásob. Ty nejlepší plody si strkám do pusy rovnou z větviček, část rozvařím do marmelád (není snad taková šípková zavařenina vlastní výroby nejlepším dárkem?) a zbytek, když mi už nezbývá čas na pečlivé čištění stopek a jadérek, putuje do cukru.

Na 1 kg drobného ovoce (šípky, aronie, rakytník, jedlé jeřabiny, hložinky, bobulky černého bezu, dřín) počítejte s 1 kg krystalového cukru. Ovoce přemístěte do velké mísy, zasypejte cukrem a v míse protřeste. Plodů se nedotýkejte žádným kuchyňským náčiním ani rukama, je plné šťávy a snadno popraská. Do čistých, do sucha vytřených skleniček, opatrně přemístěte ovoce a naplňte jím skleničky až po okraj. Uzavřete víčkem a sterilizujte v páře půl hodiny při 100 °C. Ovoce zavařené tímto způsobem můžete použít jako základ do sladkokyselých omáček nebo jen tak zalít horkou vodou, promačkat v konvici a podávat jako ovocný čaj.

Aronie. Trpká, krásná a šíleně zdravá.
Rakytník vydrží na větvích často i přes zimu.

Žádné komentáře:

Okomentovat