Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

úterý 9. února 2016

Milosti boží pečené v troubě

chiacchiere

Masopust končí, s ním odchází období hojnosti a oslav. Pozornost se přesouvá k odříkání a čtyřicetidenní očistě před Velikonocemi. Než pustíme maso z jídelníčku, připomeňme si starý český recept na boží milosti.


Masopustní boží milosti
200 g hladké mouky
50 g másla
30 g moučkového cukru + 100 g moučkového cukru na obalení
2 žloutky + 1 celé vejce
2 lžíce rumu
2 lžíce plnotučného mléka
1 lžička kypřicího prášku
kůra z poloviny pomeranče, omytého teplou vodou
dostatek oleje určeného pro smažení při vysoké teplotě


V hluboké míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, pomerančovou kůrou a cukrem. Uprostřed udělejte důlek, do něhož vložte nakrájené máslo. Žloutky rozšlehejte s vejcem a směsí zalijte mouku. Přidejte mléko i rum a rukama vypracujte tuhé těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici po dobu 30 minut. Poté těsto přendejte na vál posypaný moukou, rozdělte na poloviny a z každé vyválejte placku silnou půl centimetru. Pomocí nože nebo rádla na těsto vykrajujte čtverečky, ale můžete zkusit i jiné tvary. Připravte si plechy na pečení, budete potřebovat čtyři. Do každého nalijte centimetrovou vrstvu oleje a vložte do trouby vyhřáté na maximální počet stupňů. Jakmile se olej zahřeje, vkládejte do něj vykrájené čtverečky těsta. Snižte teplotu na 220 °C a pečte asi 12 minut, záleží na výkonu trouby. Jakmile jsou milosti upečené, odložte je na kuchyňskou utěrku a odsajte přebytečný tuk. Ještě teplé obalte v moučkovém cukru, který můžete promíchat se skořicí.

recept masopust


Vyzkoušejte také další masopustní recepty na:

* italské chiacchiere

* castagnole, italské koblížky

1 komentář:

  1. Tak to vyzkouším :) Nemám moc ráda ty smažené v oleji :(
    Sleduj mne na :

    www.lucieglam.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat