Milosti boží pečené v troubě

chiacchiere

Masopust končí, s ním odchází období hojnosti a oslav. Pozornost se přesouvá k odříkání a čtyřicetidenní očistě před Velikonocemi. Než pustíme maso z jídelníčku, připomeňme si starý český recept na boží milosti.


Masopustní boží milosti
200 g hladké mouky
50 g másla
30 g moučkového cukru + 100 g moučkového cukru na obalení
2 žloutky + 1 celé vejce
2 lžíce rumu
2 lžíce plnotučného mléka
1 lžička kypřicího prášku
kůra z poloviny pomeranče, omytého teplou vodou
dostatek oleje určeného pro smažení při vysoké teplotě


V hluboké míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, pomerančovou kůrou a cukrem. Uprostřed udělejte důlek, do něhož vložte nakrájené máslo. Žloutky rozšlehejte s vejcem a směsí zalijte mouku. Přidejte mléko i rum a rukama vypracujte tuhé těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici po dobu 30 minut. Poté těsto přendejte na vál posypaný moukou, rozdělte na poloviny a z každé vyválejte placku silnou půl centimetru. Pomocí nože nebo rádla na těsto vykrajujte čtverečky, ale můžete zkusit i jiné tvary. Připravte si plechy na pečení, budete potřebovat čtyři. Do každého nalijte centimetrovou vrstvu oleje a vložte do trouby vyhřáté na maximální počet stupňů. Jakmile se olej zahřeje, vkládejte do něj vykrájené čtverečky těsta. Snižte teplotu na 220 °C a pečte asi 12 minut, záleží na výkonu trouby. Jakmile jsou milosti upečené, odložte je na kuchyňskou utěrku a odsajte přebytečný tuk. Ještě teplé obalte v moučkovém cukru, který můžete promíchat se skořicí.

recept masopust


Vyzkoušejte také další masopustní recepty na:

* italské chiacchiere

* castagnole, italské koblížky

Komentáře

  1. Tak to vyzkouším :) Nemám moc ráda ty smažené v oleji :(
    Sleduj mne na :

    www.lucieglam.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky