Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 25. listopadu 2015

Koláč s darovanými jablíčky



Je mrazivé ráno a v opuštěném sadě se prohánějí straky. Přestože je druhá polovina listopadu, větve jsou obsypané malými jablky.

 
Stačí natáhnout ruku a jsou moje. O kus dále stojí ořešák a v trávě se pod hnědými listy schovávají spadané ořechy. Jen se nebát tlející černé slupky, vzít ořech do dlaně a oloupat vnější vrstvu. Přináším domů malý poklad a vím, že nastává čas podzimních koláčů.




Jablkový koláč z křehkého těsta

Křehké těsto do kulaté koláčové formy o průměru 26 cm:

250 g hladké mouky
180 g studeného másla
1 žloutek
1 lžíce studeného mléka
50 g moučkového cukru
špetka soli
špetka kypřicího prášku

Náplň:
400 g jablek, zbavených jádřinců a nakrájených na plátky
50 g jader z vlašských ořechů
100 g másla
50 g třtinového cukru
1 lžička skořice
1 zakysaná smetana
3 vejce
moučkový cukr na posypání hotového koláče

V hluboké míse smíchejte všechny přísady na těsto. Lesklé, hladké těsto zabalte do fólie a dejte odležet minimálně na hodinu do lednice. Kulatou koláčovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na tenký plát a přeneste na papír. Pomocí prstů těsto vtlačte do okrajů a povrch propíchejte vidličkou. Vložte na deset minut do trouby vyhřáté na 185 °C. Poté vyndejte a naneste vrstvu jablek, které předtím v pánvi s vyšším okrajem orestujte na másle. Při restování jablka nemíchejte, plátky by se rozpadly, sem tam zatřeste pánví, aby se jablka rovnoměrně obalila tukem. Posypte cukrem, skořicí a zalijte smetanou, ve které rozkvedlejte vejce. Přidejte jádra ořechů a vraťte do trouby. Pečte 40 minut při teplotě 190 °C a před podáváním posypte moučkovým cukrem.



Žádné komentáře:

Okomentovat