Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

neděle 17. května 2015

Chřestový krém se šeříkovým kvítím

polévka z chřestu

Otázka těchto dní zní - kolik chřestu dokážete spořádat? A v jaké formě? Já se nemůžu nabažit přílivové vlny téhle delikátní zeleniny a chřest vyhlašuju za jarního krále mé kuchyně.



Recept: Chřestový krém bez mouky a smetany

500 g bílého chřestu, nejlépe českého (na zeleninový vývar můžete použít chřestové zlomky, nebo také oškrábané slupky)
50 g másla
2 lžíce olivového oleje
1 malá cibulka, nadrobno nakrájená
1 dl bílého vína (sauvignon, ryzlink rýnský)
1,5 l zeleninového vývaru
muškátový oříšek
sůl a čerstvě mletý pepř
jedlé květy na zdobení


Chřest omyjte, odlomte dřevnaté konce (2-4 cm). Stonky oloupejte škrabkou od hlavičky směrem dolů.

český chřest

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a přidejte olej. Nechte zpěnit cibulku, vhoďte chřest (kromě špiček) a zalijte vínem a vývarem. Osolte, opepřete a dochuťte strouhaným muškátovým oříškem.

český chřest

Vařte 30 minut a potom směs rozmixujte tyčovým mixérem. Kdo chce docílit jemnější struktury polévky, ať neváhá krém propasírovat přes plátno, které zachytí dřevnatá vlákna. Dobře poslouží také mlýnek na zeleninu. Hotový krém servírujte do hlubokých talířů, zdobte chřestovými špičkami a jedlými květy.

Polévka z chřestu


O běžně dostupných jedlých květech najdete více informací zde.


Vyzkoušejte i další recepty s chřestem:

Žádné komentáře:

Okomentovat