Salát z horské umbrijské čočky
Léto pomalu končilo, ranní mlhy v Toskánsku byly čím dál neprůhlednější a mě čekala daleká cesta z Toskánska až do jihozápadního cípu Itálie, do Apulie. Plánovaná trasa vedla přes Apeniny se zastávkou v čarovném poutním městečku Assisi. Za Assisi se rozprostírá zapomenutý kraj plný náhorních plošin. Vyšší poloha přeje pěstování luštěnin, které mají rády teplo a zároveň potřebují ochranu před prudkými větry.
Míjím cedule s nápisy RACCOLTO, až zastavím u jednoho valníku. Nabídka je u všech prodejců podobná - cizrna, čočka, fazole, cibule, česnek, brambory. Odnáším si kilový sáček čerstvě sklizené hnědé čočky. Část droboučkého pokladu jsem uchovala do dnešních dnů a ve vzácných chvílích si tisíce kilometrů daleko vychutnávám zemitost této vzácné umbrijské čočky.
Italský čočkový salát
Pro 4 osoby
300 g hnědé, drobnozrnné čočky
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
2 mrkve, nakrájené na kostičky
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
2 mrkve, nakrájené na kostičky
naklíčené fazole mungo podle chuti
1 menší červená cibule, nakrájená nadrobno
1 menší červená cibule, nakrájená nadrobno
Zálivka:
1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
3 lžíce olivového oleje
1 lžička hrubozrnné hořčice
1 lžička medu
sůl a pepř podle chuti
3 lžíce olivového oleje
1 lžička hrubozrnné hořčice
1 lžička medu
sůl a pepř podle chuti
Přiveďte k varu dostatečné množství vody a až začne voda vřít, vhoďte do ní čočku. Čočku nenamáčejte. Vařte 15 - 20 minut, tak aby čočka zůstala al dente. Slijte a nechte vychladnout. Ve velké míse promíchejte všechny ingredience na salát. Smíchejte přísady na zálivku, přelijte ji přes salát a zlehka promíchejte.
Komentáře
Okomentovat