Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

pondělí 2. března 2015

Salát z horské umbrijské čočky





Léto pomalu končilo, ranní mlhy v Toskánsku byly čím dál neprůhlednější a mě čekala daleká cesta z Toskánska až do jihozápadního cípu Itálie, do Apulie. Plánovaná trasa vedla přes Apeniny se zastávkou v čarovném poutním městečku Assisi. Za Assisi se rozprostírá zapomenutý kraj plný náhorních plošin. Vyšší poloha přeje pěstování luštěnin, které mají rády teplo a zároveň potřebují ochranu před prudkými větry.
Míjím cedule s nápisy RACCOLTO, až zastavím u jednoho valníku. Nabídka je u všech prodejců podobná - cizrna, čočka, fazole, cibule, česnek, brambory. Odnáším si kilový sáček čerstvě sklizené hnědé čočky. Část droboučkého pokladu jsem uchovala do dnešních dnů a ve vzácných chvílích si tisíce kilometrů daleko vychutnávám zemitost této vzácné umbrijské čočky.


Italský čočkový salát
Pro 4 osoby



300 g hnědé, drobnozrnné čočky
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
2 mrkve, nakrájené na kostičky

naklíčené fazole mungo podle chuti
1 menší červená cibule, nakrájená nadrobno


Zálivka:
1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
3 lžíce olivového oleje
1 lžička hrubozrnné hořčice
1 lžička medu
sůl a pepř podle chuti


Přiveďte k varu dostatečné množství vody a až začne voda vřít, vhoďte do ní čočku. Čočku nenamáčejte. Vařte 15 - 20 minut, tak aby čočka zůstala al dente. Slijte a nechte vychladnout. Ve velké míse promíchejte všechny ingredience na salát. Smíchejte přísady na zálivku, přelijte ji přes salát a zlehka promíchejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat