Pořádná porce zelí



Podle některých vědců je obyčejné hlávkové zelí smělým konkurentem superfoods, mezi které patří mimo jiné exotické potraviny jako bobule acai nebo chia semínka. Většinou nás víc přitahuje všechno, co zavání dálavami, přitom zdroj zdraví prospěšných látek máme za rohem. Šípky a ostružiny za humny, kopřivy kolem plotu, hrách, který roste jako divý.
Zelí obsahuje tak málo kalorií, že obsazuje nejspodnější příčky kalorických tabulek. Kysané zelí je díky vysokému obsahu vitaminu C naprostou jedničkou zimního jídelníčku, ale existují i způsoby jak si vychutnat zelí syrové.

Salát z bílého zelí
6 porcí

400 g bílého zelí, nakrouhaného
100 g mrkve, nastrouhané
50 g křenu, nastrouhaného najemno
1 lžička hořčice
1 lžička třtinového cukru
2 lžíce jablečného octa
4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
kmín (můžete vynechat)

Očištěné zelí omyjte, rozkrojte a ponořte na půl hodiny do osolené vody, aby se vyplavily nečistoty. Košťál vyřízněte a zelí nakrouhejte na jemné nudličky. Zelí bude méně nadýmat, pokud ho spaříte horkou vodou, není to však nutné. Nakrouhané zelí silně osolte a vložte do nerezové nebo kameninové nádoby. Promněte rukama a nechte minimálně hodinu v chladu odležet. Zkřehlé zelí propláchněte studenou vodou, nechte oschnout a promíchejte s mrkví a křenem. Z hořčice, cukru, octa, oleje, soli a pepře připravte zálivku, kterou prolijte salát. 



Komentáře

  1. Dobrý den, nic proti chuti, ale syrové zelí, které neprošlo procesem kvašení, se za zdravé moc považovat nedá, natož za superpotravinu. Syrové nebo nekvašené zelí totiž zabraňuje tělu, aby si z potravy bralo důležitý prvek - jód, obsahuje goitrogenní látky. Až v kysaném zelí se tvoří (cituji) "ze složitějších glyskosidů látky zvané isothiokyanáty s významným protektivním účinkem proti rakovinotvornému bujení". I naši předci, prababičci, pradědečci, všichni věděli, že zelí se jí jedině kysané, ani by je nenapadlo je jíst syrové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jitko, kysané zelí je jistě zdravější, to nepopírám. Ale proč nejíst zelí syrové? Zpestří sváteční i všední stůl. Jsem pro chuťovou pestrost a zelí je jednou z nejdostupnějších zimních zelenin, neprávem opomíjených. Recepty na saláty ze syrového zelí najdeme v kuchařkách opravdových autorit (Sandtnerová, Kejřová), i ve francouzských kuchařských knihách.

      Vymazat
    2. Jak jsem psala, nic proti chuti. Spíše mne zarazilo označovat syrové zelí jako zdravou potravinu nebo jako superfood. Tak jako se u rebarbory píše, že není vhodná její přílišná a častá konzumace kvůli obsahu kyseliny šťavelové, tak se nedoporučuje příliš častá konzumace syrového zelí kvůli těm goitrogenním látkám.A rebarboru také jíme. Kvůli chuti. Jen bych osobně byla opatrnější s tím tvrzení o tom, jak je to zdravé :-)

      Vymazat
    3. Jitko, nemocní se štítnou žlázou (kvůli jodu)nemohou zelí ani kvašené. luštěniny atd. respektive měli by opatrně. Syrové zelí je stejně prospěšné jako kvašené, které má o některé produkty kvašení navíc, ale jiných stejně prospěšných látek mu kvašením ubyde. Dříve samozřejmě bylo kvašené zelí prakticky jediným zdrojem vitamínů během zimy.

      Vymazat
  2. Krásné, zelí je vážně skvělé. Loni na podzim jsem naložila svoje první zelí v životě, takže ho teď máme pěkný soudek ve sklepě :-) Napsalas to, Evi, moc hezky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavlínko, taky nakládám, mám malý kameninový soudek, který může být klidně i v bytě. Jo, zelí je fakt skvělé!

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky