Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 28. ledna 2015

Krém z pečeného květáku se ždibcem kurkumy



Hlavní slovo patří teď v mé kuchyni zimní zelenině. Vedle zelí, kapusty a červené řepy je tu další elegantní společník krátkých zimních dnů a dlouhých nocí. Květák.


Aby se řádně vyčistily jeho sněhobílé růžičky, ponořím květák před použitím na hodinu do studené vody, do níž přidám lžičku sody. Květák je někdy podceňován, prý za to může jeho nevýrazná chuť. Lehká pomoc - květák stačí před plánovou úpravou opéct na sucho v troubě a pak už pokračovat obvyklým způsobem.





Krém z pečeného květáku
Pro 6 osob

1 květák
1 litr zeleninového vývaru
1 šalotka, nasekaná nadrobno
2 lžíce olivového oleje
1 lžička kukrumy
špetka muškátového květu
sůl a pepř na dochucení
hladkolistá petržel na ozdobu
krutony a dýňový olej k podávání


Květák pečlivě opláchněte, rozeberte na růžičky a dejte péct do trouby, dokud květák nezezlátne (asi 15 minut při 200 °C). V silnostěnném hrnci zpěňte na oleji šalotku a přidejte opečený květák. Jednu třetinu květáku můžete uschovat a vložit do polévky až při servírování, krém tak bude mít zajímavější strukturu. Zalijte vývarem, dochuťte solí, pepřem, kurkumou, muškátovým květem a na mírném ohni dvacet minut povařte. Nakonec květák rozmixujte tyčovým mixérem, nebo propasírujte přes mlýnek na zeleninu. Servírujte do vyhřátých talířů a podle libosti obohaťte o krutony, dýňový olej a petrželku.

Kdo rád květák, ať se pustí do květákového kuskusu!

4 komentáře:

  1. Hmm super nápad udělat z pečeného květáku polévku, doposud jsem ho měla jen jako přílohu do salátu apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, vyzkoušej, květák má mnoho tváří.

      Vymazat
  2. Vypadá to skvěle, už se na ni o víkendu těším :)

    OdpovědětVymazat