Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

neděle 14. prosince 2014

Omáčka bílá jako sníh



Představte si, že na dostaveníčko v lese přinese váš milý několik krásně našlehaných omáček. Tak tomu bylo ve filmu Láska na kari při sbližování kuchařů Hassana a Marguerite a byla to romantická chvíle, věřte. Povedená omáčka je průsečíkem nejrůznějších dovedností, to ví každá domácí kuchařka i michelinský šéfkuchař.
Úsilí a láska vložené do přípravy jsou v omáčce určitým způsobem zhmotněné. Protože udělat omáčku tak, aby nebyla příliš hustá ani vodová, aby v ní nedrhly žmolky a nebyla připálená, je umění vyžadující soustředění a pozornost. A také zkušenost. Nechci psát o přípravě klasické bešamelové omáčky, ale podělím se s vámi o jiný, pro mě jednodušší způsob.


Odlehčený bešamel

100 g hladké mouky
600 ml plnotučného mléka
50 g másla
muškátový oříšek
sůl a pepř na dochucení

Mouku rozmíchejte ve 4 dl vody dvě hodiny před přípravou omáčky, aby stihla mouka uvolnit lepek. Do velkého silnostěnného hrnce dejte vařit vodu, až začne bublat, vložte do lázně rendlík s mlékem. Za stálého přilévání zapracujte mouku rozmíchanou ve vodě. Povařte dvacet minut a dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Na závěr přidejte máslo a nechte ho rozpustit v omáčce. Sametová omáčka je hotová a já se můžu pustit třeba do přípravy lasagní.

Žádné komentáře:

Okomentovat