Restaurant Day - den, kdy je dovoleno vše



Do srpnového nedělního dne se tu a tam vkrádal vítr a chlad, slunce nás balamutilo, ale nic nás nemohlo zastavit. Nás, které baví improvizace a rádi se pouštíme do hry, které se říká Restaurant Day. Pravidla jsou jednoduchá - zúčastnit se může každý, kdo má odvahu veřejně nabídnout vlastnoručně připravené pokrmy.
Bylo to už po páté, kdy jsem naplnila proutěný košík domácím jídlem a vyložila ho pod širým nebem. Na dřevěný stůl v pražském parku Stromovka. Kolemjdoucím jsem nabízela focacciu, ráno vytaženou z trouby, aby bylo těsto nadýchané jako načechrané peří. K ní caponatu, sladkokyselou zeleninovou směs, kterou vynalezli Sicilané. Kuskus, salát z pečené řepy a brambor. Švestkový koláč podle prastarého rodinného receptu. Horko děsí improvizované restaurace víc než cokoli jiného, ale počasí bylo tentokrát milostivé. Slunce svítilo tak akorát, prostřené stoly zářily do dáli, a já cítila v hloubi duše spokojenost. Už jsme pomalu balili, když se zničehonic objevila mísa smažených cuketových placiček. Přinesli ji hosté, kteří se o Restaurant Day dočetli na facebooku a chtěli něčím přispět. Někoho napadlo, že by chutnaly báječně s jemnou bylinkovou pomazánkou od Kristy. Zapíjeli jsme sangrií z bílého vína od Natálie a Zuzky. Opět vysvitlo slunce a jedno neobyčejné nedělní odpoledne pomalu končilo.



Slaný koláč s karamelizovanou cibulí a grilovanou paprikou




Těsto:
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 - 4 polévkové lžíce studené vody
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
špetka soli

2 grilované papriky, zbavené slupky
2 lžíce strouhaného parmezánu

Karamelizovaná cibule

4 žluté cibule
2 lžíce olivového oleje
1 dl bílého vína
1 lžíce smetany
sůl a čerstvě mletý pepř



Cibuli nakrájejte na měsíčky a vložte ji na rozpálený olej. Restujte ji dozlatova a jakmile se začne cibule přichytávat, podlejte ji vínem, osolte a opepřete. Duste na pomalém ohni půl hodiny, všechna tekutina se musí vstřebat. Na posledních pět minut přimíchejte smetanu, zjemní cibuli. Na těsto spojte mouku s máslem - až se vám vytvoří drobenka, tu osolte a zadělejte podle potřeby ledovou vodou a vývarem, dokud se těsto nespojí do lesklé koule. Těsto poválejte, zabalte do fólie a nechte odpočinout hodinu v chladu. Poté vyválejte na 5 mm silný plát a propíchněte ho na několika místech vidličkou. Vložte do předem vyhřáté trouby (180 °C) na 10 minut. Na předpečené těsto rozetřete zkaramelizovanou cibuli. Vraťte do trouby na dalších 30 minut. Těsně před dopečením koláč vytáhněte z trouby,  poklaďte plátky grilované papriky a posypejte ho nastrouhaným parmezánem. Na minutu vraťte do trouby a krátce zapečte.







Komentáře

Oblíbené příspěvky