Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

neděle 31. srpna 2014

Restaurant Day - den, kdy je dovoleno vše



Do srpnového nedělního dne se tu a tam vkrádal vítr a chlad, slunce nás balamutilo, ale nic nás nemohlo zastavit. Nás, které baví improvizace a rádi se pouštíme do hry, které se říká Restaurant Day. Pravidla jsou jednoduchá - zúčastnit se může každý, kdo má odvahu veřejně nabídnout vlastnoručně připravené pokrmy.
Bylo to už po páté, kdy jsem naplnila proutěný košík domácím jídlem a vyložila ho pod širým nebem. Na dřevěný stůl v pražském parku Stromovka. Kolemjdoucím jsem nabízela focacciu, ráno vytaženou z trouby, aby bylo těsto nadýchané jako načechrané peří. K ní caponatu, sladkokyselou zeleninovou směs, kterou vynalezli Sicilané. Kuskus, salát z pečené řepy a brambor. Švestkový koláč podle prastarého rodinného receptu. Horko děsí improvizované restaurace víc než cokoli jiného, ale počasí bylo tentokrát milostivé. Slunce svítilo tak akorát, prostřené stoly zářily do dáli, a já cítila v hloubi duše spokojenost. Už jsme pomalu balili, když se zničehonic objevila mísa smažených cuketových placiček. Přinesli ji hosté, kteří se o Restaurant Day dočetli na facebooku a chtěli něčím přispět. Někoho napadlo, že by chutnaly báječně s jemnou bylinkovou pomazánkou od Kristy. Zapíjeli jsme sangrií z bílého vína od Natálie a Zuzky. Opět vysvitlo slunce a jedno neobyčejné nedělní odpoledne pomalu končilo.



Slaný koláč s karamelizovanou cibulí a grilovanou paprikou




Těsto:
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 - 4 polévkové lžíce studené vody
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
špetka soli

2 grilované papriky, zbavené slupky
2 lžíce strouhaného parmezánu

Karamelizovaná cibule

4 žluté cibule
2 lžíce olivového oleje
1 dl bílého vína
1 lžíce smetany
sůl a čerstvě mletý pepř



Cibuli nakrájejte na měsíčky a vložte ji na rozpálený olej. Restujte ji dozlatova a jakmile se začne cibule přichytávat, podlejte ji vínem, osolte a opepřete. Duste na pomalém ohni půl hodiny, všechna tekutina se musí vstřebat. Na posledních pět minut přimíchejte smetanu, zjemní cibuli. Na těsto spojte mouku s máslem - až se vám vytvoří drobenka, tu osolte a zadělejte podle potřeby ledovou vodou a vývarem, dokud se těsto nespojí do lesklé koule. Těsto poválejte, zabalte do fólie a nechte odpočinout hodinu v chladu. Poté vyválejte na 5 mm silný plát a propíchněte ho na několika místech vidličkou. Vložte do předem vyhřáté trouby (180 °C) na 10 minut. Na předpečené těsto rozetřete zkaramelizovanou cibuli. Vraťte do trouby na dalších 30 minut. Těsně před dopečením koláč vytáhněte z trouby,  poklaďte plátky grilované papriky a posypejte ho nastrouhaným parmezánem. Na minutu vraťte do trouby a krátce zapečte.


Sicilská caponata




800 g lilků
300 g řapíkatého celeru
300 ml rajčatové omáčky
1 cibule
100 g vypeckovaných zelených oliv
60 g piniových semínek
1 dl bílého vinného octa
50 g třtinového cukru
hrst kaparů ve slaném nálevu, scezených
olivový olej
hrubozrnná mořská sůl
sůl a pepř na dochucení
čerstvá bazalka na ozdobu


Lilky nakrájejte na kostičky, posypejte hrubou mořskou solí a nechte 20 minut vypotit. V horké osolené vodě povařte dvě minuty řapíkatý celer nakrájený na kousky. V hluboké pánvi opečte na 3 lžících olivového oleje nakrájenou cibuli. Přidejte olivy, piniová semínka a rajčatovou šťávu. Dvacet minut poduste na mírném ohni a odstavte. Mezitím opláchněte lilky a osušte je. V hlubokém hrnci rozehřejte 6 lžic olivového oleje a vložte na něj lilky. Zprudka opékejte po dobu šesti minut. Do hrnce přidejte kousky řapíkatého celeru a směs s rajčaty. Zasypejte cukrem a zalijte vinným octem. Duste na mírném ohni, dokud se nevstřebá ocet. Podle chuti můžete dosolit a opepřit. Ozdobte bazalkou a podávejte vychlazené jako předkrm nebo přílohu k hlavnímu jídlu.







Žádné komentáře:

Okomentovat