Pesto ze syrové cukety a nejen to



Jak dlouho trvá léto? Sto dní? Velkorysá doba na to, abychom se dosyta nabažili letní zeleniny a mezi tu nejjemnější počítám mnohotvárnou cuketu. Vybírám vždycky co nejmenší a nejpevnější plody, aby při tepelné úpravě něco vydržely. Anebo cuketu používám syrovou, všude tam, kam přijde okurka.
Vzhledem ke složení cuket (90 % vody) se vyplatí tuto delikátní zeleninu nejdřív nějaké té vody zbavit - díky nasolení. A potom zprudka opražit při vysoké teplotě anebo nastrouhat a rovnou sníst.

Pesto ze syrové cukety

2 menší pevné cukety
100 g oloupaných mandlí + opražené mandle na zdobení
3 stroužky česneku, rozmačkaného
80 g strouhaného parmezánu
čerstvá petržel a sezamová semínka na zdobení
opečený toastový chléb

Cukety nastrouhejte na jemném struhadle, osolte a nechte na cedníku okapat. Po půl hodině vymačkejte přebytečnou vodu a přemístěte do mísy. Přidejte česnek, mandle, parmezán a rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte na opečeném toastovém chlebu a zdobte plátky opražených mandlí, čerstvou petrželí a sezamovými semínky.




Další mojí oblíbenou úpravou mladých cuket je grilování. Tmavě zelený okraj díky vysoké teplotě zčerná a jemně zhořkne, ale ne příliš. Jen tolik, aby vytvořil přívětivý kontrast k nasládlé a jemné dužině. 

Marinované grilované cukety



10 menších cuket nakrájených na plátky
5 stroužků česneku, na plátky
dostatek olivového oleje
šťáva z poloviny citronu
1 chilli paprička, nasekaná
1 lžíce nasekané máty
čerstvě mletý pepř
čerstvě nastrouhané hoblinky sýru pecorino romano k podávání
plátky bílé veky k podávání

Plátky cukety posypte solí a nechte půl hodiny vypotit. Opláchněte studenu vodou a osušte papírovou utěrkou. Na grilovací pánvi, nebo zařízení, kterému Italové říkají piastra, zprudka orestujte z obou stran plátky cuket. V hluboké míse smíchejte plátky česneku s olivovým olejem, citronovou šťávou, chilli papričkou, mátou a pepřem. Do vzniklé směsi naložte cukety a nechte marinovat, ideálně přes noc. Pokud jsou cukety zcela ponořené v oleji, vydrží bez problémů v lednici po dobu několika dní. Můžete s nimi zdobit plátky opečené bílé veky a podávat jako božský letní předkrm, plnit pita chléb, nebo je použít jako ingredienci do těstovin. Výborně si rozumí s mozzarellou, se sýrem brie, ovčími (pecorino romano) a kozími sýry.






Komentáře

  1. Cuketa zrovna včera došla. Spotřebovali jsme ji na cuketové lasagne, ale snad nám teta ještě nějakou dá. Kupovat v obchodě se mi jí nechce, když teta má takové obry :D

    OdpovědětVymazat
  2. Parádne Evičko! Ja som síce surovej cukete na chuť neprišla a ani nejdem pokúšať, ale cuketové bruschetky sú aj u nás veľmi obľúbeným ľahučkým jarno-letným jedlom.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky