Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

úterý 29. července 2014

Pesto ze syrové cukety a nejen to



Jak dlouho trvá léto? Sto dní? Velkorysá doba na to, abychom se dosyta nabažili letní zeleniny a mezi tu nejjemnější počítám mnohotvárnou cuketu. Vybírám vždycky co nejmenší a nejpevnější plody, aby při tepelné úpravě něco vydržely. Anebo cuketu používám syrovou, všude tam, kam přijde okurka.
Vzhledem ke složení cuket (90 % vody) se vyplatí tuto delikátní zeleninu nejdřív nějaké té vody zbavit - díky nasolení. A potom zprudka opražit při vysoké teplotě anebo nastrouhat a rovnou sníst.

Pesto ze syrové cukety

2 menší pevné cukety
100 g oloupaných mandlí + opražené mandle na zdobení
3 stroužky česneku, rozmačkaného
80 g strouhaného parmezánu
čerstvá petržel a sezamová semínka na zdobení
opečený toastový chléb

Cukety nastrouhejte na jemném struhadle, osolte a nechte na cedníku okapat. Po půl hodině vymačkejte přebytečnou vodu a přemístěte do mísy. Přidejte česnek, mandle, parmezán a rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte na opečeném toastovém chlebu a zdobte plátky opražených mandlí, čerstvou petrželí a sezamovými semínky.




Další mojí oblíbenou úpravou mladých cuket je grilování. Tmavě zelený okraj díky vysoké teplotě zčerná a jemně zhořkne, ale ne příliš. Jen tolik, aby vytvořil přívětivý kontrast k nasládlé a jemné dužině. 

Marinované grilované cukety



10 menších cuket nakrájených na plátky
5 stroužků česneku, na plátky
dostatek olivového oleje
šťáva z poloviny citronu
1 chilli paprička, nasekaná
1 lžíce nasekané máty
čerstvě mletý pepř
čerstvě nastrouhané hoblinky sýru pecorino romano k podávání
plátky bílé veky k podávání

Plátky cukety posypte solí a nechte půl hodiny vypotit. Opláchněte studenu vodou a osušte papírovou utěrkou. Na grilovací pánvi, nebo zařízení, kterému Italové říkají piastra, zprudka orestujte z obou stran plátky cuket. V hluboké míse smíchejte plátky česneku s olivovým olejem, citronovou šťávou, chilli papričkou, mátou a pepřem. Do vzniklé směsi naložte cukety a nechte marinovat, ideálně přes noc. Pokud jsou cukety zcela ponořené v oleji, vydrží bez problémů v lednici po dobu několika dní. Můžete s nimi zdobit plátky opečené bílé veky a podávat jako božský letní předkrm, plnit pita chléb, nebo je použít jako ingredienci do těstovin. Výborně si rozumí s mozzarellou, se sýrem brie, ovčími (pecorino romano) a kozími sýry.






2 komentáře:

  1. Cuketa zrovna včera došla. Spotřebovali jsme ji na cuketové lasagne, ale snad nám teta ještě nějakou dá. Kupovat v obchodě se mi jí nechce, když teta má takové obry :D

    OdpovědětVymazat
  2. Parádne Evičko! Ja som síce surovej cukete na chuť neprišla a ani nejdem pokúšať, ale cuketové bruschetky sú aj u nás veľmi obľúbeným ľahučkým jarno-letným jedlom.

    OdpovědětVymazat