Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

úterý 15. dubna 2014

Kuřecí vývar, lehce fusion


Sotva splní poslední šálek vývaru svůj šlechetný úkol, hned přistavím na plotnu další hrnec plný kostí a zeleniny. Do tekutiny se pozvolna uvolňuje to nejlepší a já spřádám plán, že tentokrát naservíruju vývar trochu jinak - po způsobu dálného východu. Místo krátkých vaječných nudlí vložím do vývaru při servírování dlouhé rýžové, přidám chilli papričku, jarní cibulku a hrst koriandru nebo perilly. Nebo taky kopřivy či hluchavky, záleží na odvaze spolustolovníků.

Tentokrát jsem se rozhodla pro vývar světlý, a tak házím do studené vody:

1 kuřecí skelet
2 mrkve
1 pórek
1 kedlubnu
1 petržel
2 cm kousek zázvoru
2 nožičky řapíkatého celeru
1 cibuli propíchanou hřebíčkem skrz naskrz
bobkový list
nové koření

K podávání:
vařené rýžové nudle, chilli paprička, jarní cibulka, čerstvé bylinky (koriandr, hladkolistá petržel, perilla)

Všechno to bohatství zaleju vodou až po okraj a přivedu k varu. Protože se mi příčí vyhazování, najdu v lednici tu kousek fenyklu, tamhle tvrdé stonky petržele, zapomenutou polovinu citronu, a hned vedle kousek květákového košťálu. Než postavím na vývar, prohledám zkrátka lednici a všechno, co v ní je, okamžitě použiju. Až začne tekutina vřít, stáhnu oheň a začnu krásnou hru se sbíráním pěny, která se tvoří pořád dokola. Voda na plotně bublá dvě hodiny i déle, je krásné na vývar zapomenout a nechat ho jemně šeptat pradávnou píseň. Těsně před koncem vývar mírně osolím a odstavím. Sleju přes plátno do čistého hrnce, oberu maso a zvlášť uvařím rýžové nudle. Pak už jen zbývá vyměnit hluboké talíře za mističky a zalít rýžové nudle vývarem, přidat maso, jarní cibulku, nasekanou chilli papričku a bylinky. Když o tom tak přemýšlím, mám ráda spíše netradiční podoby vývaru, třeba tenhle s domácími těstovinami - tortellini.

Vývar v sobě zachycuje radost ze samé podstaty vaření, nechť se jeho sláva šíří dál.

1 komentář:

  1. Ahoj, u mě na blogu právě probíhá Giweavay, tak se přihlaš :)

    http://nm-fitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat