Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

pátek 21. února 2014

Poslední doušek ořechovice


Za vytvoření této černočerné tekutiny nesu plnou zodpovědnost. Výroba domácí ořechovice připomíná alchymistický proces, přetavování kamene ve zlato. Staré kuchařské knihy zeleným ořechům věnují zaslouženou pozornost a nabádají k tomu, že je třeba nezralé plody sbírat před svatým Janem, tedy do 24. 6. Zkusily jste si někdy k zeleným ořechům přivonět?
Jsou tak aromatické, že po jejich trhání zůstanou vaše ruce ještě dlouho provoněné kořeněným parfémem. Ořechovice pro mě představuje vzpomínku na krásné letní dny a když jsem nedávno dopíjela poslední doušek, přísahala jsem si, že letos vyrobím ořechovice dvojnásobné množství. Ořech královský je pozoruhodný strom. Nezralé zelené plody obsahují vzácnou látku juglon, hojně používanou sibiřskými šamany. Juglon má až zázračné antibiotické účinky a navíc účinně bojuje s plísněmi.Využít se dají i listy tohoto statného stromu, čaj z nich čistí krev a podporuje krvetvorbu. V lidovém léčitelství se výluh ze sušených listů používá při revmatismu či na podporu vlasového růstu. Velkou moc mají též vlašáky dozrálé - nelze si bez nich představit zimu, především pečení vánočního cukroví. A konec konců i ořechové dřevo je vysoce ceněné pro svou tvrdost a odolnost.

                                    ¨
                               


Domácí ořechovice:

40 zelených ořechů
2 litry grappy nebo vodky
10 hřebíčků
skořicová kůra vcelku
semínka kardamomu
2 l vody
1 kg cukru

Ořechy namočte přes noc do vody. Druhý den je osušte a vcelku vyskládejte do velké sklenice nebo několika sklenic. Přidejte koření a zalijte alkoholem. Pečlivě uzavřete a nechte odležet na tmavém místě. Ořechy postupně obarví tekutinu na černo. Po 40 dnech odstraňte ořechy a koření a tekutinu přeceďte přes jemné plátno nebo punčochu. Vodu svařte s cukrem na nitku a po prochladnutí smíchejte s macerátem. Plňte do čistých lahví a nechte odležet. Ořechovice chutná nejlépe o Vánocích a skvěle poslouží jako dárek, nebo jako netradiční digestiv při slavnostní večeři.






Máte rádi domácí likéry a šťávy? Připravte si nektar z plodů černého bezu!

Žádné komentáře:

Okomentovat