Poslední doušek ořechovice


Za vytvoření této černočerné tekutiny nesu plnou odpovědnost. Výroba domácí ořechovice připomíná alchymistický proces, tavení kamene ve zlato. 

Svatojánské kouzlo

Staré kuchařské knihy zeleným ořechům věnují zaslouženou pozornost a nabádají k tomu, že je třeba nezralé plody sbírat před svatým Janem, tedy do 24. 6. Zkusili jste si někdy k zeleným ořechům přivonět?

Ořech, ten velký čaroděj

Jsou tak aromatické, že po sklizni zůstanou vaše ruce ještě dlouho provoněné kořeněným parfémem. Ořechovice pro mě představuje vzpomínku na krásné letní dny a když jsem nedávno (v zimním období!) dopíjela poslední doušek, přísahala jsem si, že letos vyrobím ořechovice dvojnásobné množství. 

Ořech královský je pozoruhodný strom. Nezralé zelené plody obsahují vzácnou látku juglon, hojně používanou sibiřskými šamany. Juglon má až zázračné antibiotické účinky a navíc účinně bojuje s plísněmi.Využít se dají i listy tohoto statného stromu, čaj z nich čistí krev a podporuje krvetvorbu. V lidovém léčitelství se výluh ze sušených listů používá při revmatismu či na podporu vlasového růstu. Velkou moc mají též vlašáky dozrálé - nelze si bez nich představit zimu, především pečení vánočního cukroví. A konec konců i ořechové dřevo je vysoce ceněné pro svou tvrdost a odolnost.


                                    ¨
                               


Recept na domácí ořechovici:

40 zelených ořechů
2 litry grappy nebo vodky
10 hřebíčků
skořicová kůra vcelku
semínka kardamomu podle chuti
2 l vody
1 kg cukru krystal

Posltup:
 
Ořechy namočte přes noc do vody (můžete vynechat, pokud jsou mladé, s podajnou slupkou). Druhý den je osušte a vcelku, či rozpůlené je vyskládejte do čistých sklenic. Přidejte koření a zalijte alkoholem. Pečlivě uzavřete a nechte odležet na tmavém místě. Ořechy postupně obarví tekutinu dočerna. 

Po 30-40 dnech odstraňte ořechy a koření. Tekutinu přeceďte přes jemné plátno nebo punčochu. Vodu svařte s cukrem na nitku a po prochladnutí smíchejte s macerátem. 

Plňte do čistých lahví a nechte odležet. Ořechovice chutná nejlépe o Vánocích a skvěle poslouží jako dárek, nebo jako netradiční digestiv při slavnostní večeři.






Máte rádi domácí likéry a šťávy? Připravte si nektar z plodů černého bezu!

Komentáře

Oblíbené příspěvky