Vánoční cukroví s čajem matcha


Jeden údaj týkající se japonského bio čaje matcha mě naprosto uhranul: díky matche spaluje tělo 4x rychleji. A protože pořád přemýšlím, jak jíst sladké bez výčitek svědomí (což nejde), řekla jsem si, že vyzkouším upéct nepatrně vylepšené cukroví. A tak jsem vzala recepty z linkovaného sešitu mojí babičky a obohatila je o matchu.


Vanilkové rohlíčky s čajem matcha




240 g hladké mouky
4 g čaje matcha
50 g moučkového cukru 
100 g změklého másla 
60 g sádla
50 g mletých lískových oříšků
50 g mletých mandlí
1 žloutek
vanilkový cukr + cukr na obalení

Do prosáté mouky přidejte matchu. Udělejte v mouce důlek a nasekejte do něj máslo a sádlo. Zapracujte zbývající ingredience a těsto nechte přes noc v lednici. Druhý den rozdělte těsto na několik stejnoměrných dílů a vyválejte dlouhé válce o průměru 2 cm. Z nich ukrajujte kousky velké jako palec, dlaní rozválejte na tenký váleček, konce zahněte a vytvarujte do měsíčku. Pečte do růžova, asi 12 minut při 180 °C. Ještě teplé obalujte rohlíčky ve směsi vanilkového a moučkového cukru.



Perníčky s bílkovou matcha polevou




100 g medu
200 g hladké mouky
40 g žitné mouky
2 žloutky 
2 g matchy
2 lžičky skořice
1 lžička tlučeného hřebíčku
1 lžička tlučeného fenyklu
1 lžička tlučeného anýzu
kůra z polovinu citronu 
lžička jedlé sody

Bíková poleva na zdobení:

300 g moučkového cukru
2 bílky
2 lžíce citronové šťávy
2 g matchy
cukrové perličky nebo čokoládové zdobení

Med s máslem, žloutky a cukrem rozpusťte nad párou a nechte prochladnout. Přisypte žitnou i hladkou mouku, matchu, koření, sodu, citronovou kůru a vypracujte těsto. Nechte odležet nejméně přes noc. Druhý den těsto přendejte na pomoučený vál, vyválejte na plát silný 5 mm a vykrajujte své oblíbené tvary. Pečte na 180 °C po dobu dvaceti minut. Na bílkovou polevu smíchejte všechny přísady a pomocí špejle nebo zdobičky nanášejte na vychladlé cukroví. Posypejte cukrovým nebo čokoládovým zdobením.

Mandlové placičky s matcha polevou





150 g hladké mouky 
150 g mletých mandlí
2 g matchy
280 g moučkového cukru
100 g másla
2 bílky
špetka prášku do pečiva

Citronová poleva:
150 g moučkového cukru
1 bílek
2 g matchy
šťáva z citronu 
plátky mandlí na ozdobu

Bílky, máslo a cukr vyšlehejte do pěny. Pak přidejte mouku, prášek do pečiva, matchu i rozemleté mandle a vypracujte tuhé těsto. Vyválejte na plát silný 1-2 mm a vykrajujte kolečka. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 12 minut. Ještě teplé potřete citronovou polevou, kterou připravíte utřením všech přísad. Zdobte plátky mandlí.

Andělské oči s matcha náplní



240 g hladké mouky
150 g másla
2 žloutky
70 g cukru
kůra z poloviny bio citronu

Náplň:
200 g bílé čokolády
4 g matchy

Na těsto smíchejte všechny ingredience a nechte uležet v chladu. Těsto rozdělte na několik dílů a z každého vyválejte váleček o průměru 2 cm. Z něj odkrajujte kousky velké jako palec, vytvarujte z nich kuličku a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Do každého kousku udělejte obráceným koncem vařečky důlek a pečte 10 minut při 180 °C. Po prochladnutí plňte čokoládovou náplní. Tu vytvoříte tak, že nad párou rozpustíte bílou čokoládu s matchou a řádně promícháte.

Kuličky z pšeničné krupice s matchou


Jediný recept, který nepochází z babiččina receptáře. Základ tvoří krupice a příprava "těsta" se podobá pražení indické halvy. 

200 g hrubé krupice
300 g třtinového cukru
150 g másla
250 ml mléka
50 - 100 ml vody
2 g matchy
skořice
kokos na obalení

Sporák rozpalte na maximum. V hrnci se silným dnem na sucho opražte krupici, dokud nezačne vonět po mouce. Přidejte máslo, tekutiny, matchu, skořici a cukr. Promíchejte, dokud se vše nepropojí v těsto. Rukama odebírejte kousky ještě teplé hmoty a tvarujte ji do kuličky. Obalte v kokosu, rozložte na podnos a nechte zchladnout. 

Komentáře

  1. K letošním vánocům- bez sněhu- se ta zelená docela hodí :-))) S přáním krásných svátků ♥Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, když jsem cukroví fotila, byl jarní den, i když kalendář hlásil polovinu prosince. V trávě kvetly sedmikrásky a stromy byly obsypané pupeny. Já přeju nejkrásnější nový rok!

      Vymazat
  2. zajimave, kdysi jsem mela mezi japonskymi recepty i maslove cukrovi se zelenym cajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Japonsku s matchou doslova kouzlí. Já už zkoušela i tohle: http://cuocadolce.blogspot.cz/2013/06/nadherna-zelena.html?showComment=1375095505325#c5211826617000072752 a určitě budu dál pokračovat. Zelenou barvu jsem vždycky měla nejraději.

      Vymazat
  3. Zajímavé recepty, některé mě lákají zkusit:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, recepty jsou babičkovské, jen matcha je v nich navíc. Když člověk namixuje klasické cukroví se zeleným, návštěvy žasnou :)

      Vymazat
  4. Zdravím, prosím o radu... Pokoušela jsem se o ty krupicové kuličky, ale asi jsem špatně pochopila instrukce. Když jsem opražila krupici, tak jsem vše přidala k ní do rozpáleného hrnce, přičemž okamžitě vznikla roztavená tekutá kaše, která ani za několik hodin úplně neztuhla, takže o tvarování kuliček bohužel nemůže být řeči. Kde byla chyba? Měla jsem horkou krupici naopak přisypat k ostatnímu do studené mísy? Asi se ten tuk neměl rozpustit, že ano? Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já míchala všechno v hrnci zatepla, krupice absorbuje hodně tekutin a postupně nabývá na objemu. Asi to chce upravit poměr tekutin, hodně záleží na tom, jestli má člověk máslo s vysokým podílem vody, jak tučné je mléko... Těsto by mělo vypadat jako hrubá krupicová kaše. Ať se daří!

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky