Vatikánský chléb štěstí


Zbýval něco týden do Vánoc. V míse mi kynulo těsto na panettone, právě jsem zadělávala na domácí houstičky a vtom mi přijde zpráva, jestli nechci těsto na vatikánský chléb štěstí (Pane del Vaticano, Pane santo, Pane del Padre Pio), o které se pečuje celých sedm dní. Při představě, že se starám o další živoucí hmotu, zatímco se Vánoce opírají do dveří a já pořád nemám žádné dárky, mě popadly běsy.

Co to je za výmysl! Ale spojení slov: vatikánský + chléb + štěstí na mě začalo působit tak nějak pomalu a postupně se zažíralo do mých představ. Upeču si štěstí! Ptala jsem se několika italských známých na tuto tradici, ale nikdo mi původ nepotvrdil. Asi se budu muset vydat do Vatikánské apoštolské knihovny! Italové tento způsob předávání těsta sice znají, považují ale tuto metodu za poměrně novodobou, protože vznikla až ve dvacátém století. I kdyby mělo jít jen o obyčejné udržování a rozmnožování kvásku, o práci s živým těstem, stojí úsilí za to. 

V neděli 15. prosince jsem si přinesla domů těsto, které vypadlo jako sladký kvásek. A tak jsem ho s láskou přelila do porcelánové mísy a začala krok za krokem plnit nařízení podle předaného postupu. Přepisuju doslovně recept, který jsem dostala od Terezy a který ona dostala od své maminky:




  • Pondělí: Přidat 250 g cukru krystalu, nemíchat.
  • Úterý: Přidat 250 ml mléka, zamíchat.
  • Středa: Přidat 250 g polohrubé mouky, zamíchat.
  • Čtvrtek: Zamíchat ráno, v poledne a večer.
  • Pátek: Přidat 250 g cukru, 250 ml mléka, 250 g polohrubé mouky. Sobota: Dobře rozmíchat a rozdělit na čtyři díly.


  • Neděle: Do jednoho dílu přidat: 250 g polohrubé mouky, 250 ml oleje, 3 vejce, 3 nastrouhaná jablka, ½ prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, ½ lžičky skořice, polovinu nalámané čokolády na vaření, 2 hrsti nasekaných ořechů, 1 hrst rozinek, vanilkový cukr.
  • Vše promíchejte a upečte.
  • Upečený chléb nedávejte do lednice.
  • V neděli rozdejte zbylé tři díly.

Těsto putuje již mnoho let. Může se péci pouze 1x za život, aby přinesl štěstí. Lepší je, když těsto nepřijde do styku s kovem.


V neděli jsem chléb naposledy promíchala, přidala všechny uvedené ingredience a nalila do formy na srnčí hřbet, ačkoli chléb moje předchůdkyně Tereza pekla na plechu. Protože se do těsta v poslední fázi přidávají strouhaná jablka, je chléb vláčný a poddajný. A pak jsem se, v neděli 22. prosince, vydala ke třem milým lidem, jimž jsem předala rozmnožené těsto.




Přeju vám, aby k vám těsto na chléb štěstí také doputovalo. V hlubinách internetu jsem vypátrala recept založený na podobném principu. Prý pochází z komunity Amišů, jejíž členové si kvásek navzájem předávají.

Amišský chléb přátelství

Kvásek:
půl lžičky sušeného droždí
2 šálky vlažné vody
šálek vlažného mléka
šálek mouky
šálek cukru

Těsto:
šálek rostlinného oleje
šálek cukru
2 šálky mouky
3 vejce
1 pudink
1/2 šálku mléka
lžička skořice
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky kypřicího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
rozinky, ořechy, lámaná čokoláda (podle chuti)

Na posypání:
šálek cukru
2 lžičky skořice

Všechny ingredience na kvásek rozmíchejte a nechte deset dní kvasit.
1. den: Den, kdy vám byl darován kvásek nebo 10. den kvašení.
2. den: Těsto přendejte do mísy a promíchejte dřevěnou vařečkou.
3. den: Těsto promíchejte dřevěnou vařečkou.
4. den: Těsto promíchejte dřevěnou vařečkou.
5. den: Přidejte šálek mléka, šálek cukru, šálek mouky.
6. den: Těsto promíchejte dřevěnou vařečkou.
7. den: Těsto promíchejte dřevěnou vařečkou.
8. den: Nedělejte nic.
9. den: Nedělejte nic.
10. den: Přidejte šálek mléka, šálek cukru, šálek mouky. Z těsta oddělte po dvou šálcích těsta, přendejte do plastových nádob nebo do uzavíratelného sáčku na zip a darujte dvěma lidem. Ke zbývajícímu kvásku přidejte všechny zbývající ingredience. Formu vysypejte cukrem smíchaným se skořicí a nalejte do ní těsto. Povrch posypejte zbývajícím skořicovým cukrem a pečte hodinu při 170 °C.

Komentáře

  1. Taky jsem pekla, je to asi tři roky. Byl výborný, přeji aby přinesl štěstí. Také přeji vše nej a spoustu chutných italských receptů v novém roce 2014!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hanko, to jsem ráda, že těsto bylo v tak dobrých rukou. Věřím, že člověk je svého osudu strůjce a přeju šťastný rok plný rozmanitých chutí!

      Vymazat
  2. Ten amišskej způsob mi přijde taky zajímavej. :-) Jsem ráda, že se koláč povedl a že putuje dál. Terka

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný článek na moc pěkné stránce. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky