Granita se zeleným čajem matcha





Některé návyky jsou v(d)ěčné. Do bramboračky se pustíme spíš v zimě, než v létě. V lednu si na zmrzlinu ani nevzpomeneme, zatímco v srpnu její konzumace stoupne o lehce pochopitelných pět set procent. Ve skutečnosti se jedná o impulsivní potřeby těla hledajícího rovnováhu. Vášeň pro ledové osvěžení uprostřed vlády veder přichází přirozeně. Když se smažíme v městském kotli a dýcháme vzduch tetelící se horkem, hledáme výhybku z reality. Kornout plný chladivého krému dokáže jakýmsi kouzlem snížit teplotu všeho kolem, především pak nás samých. Už babylónští vládci toužili po ledovém občerstvení a nechali si dovážet sníh z hor, který pojídali s ovocem nebo medem. A ke zmrzlému sněhu má blízko granita, ledová tříšť, kterou jsem si zamilovala pro její báječnou lehkost. Základ granity tvoří směs vody a ovocné šťávy, která se postupným namražováním a škrábáním mění v chutné krystalky, vmžiku se rozpouštějící na jazyku. Jak na kávovou granitu, tolik oblíbenou na Sicílii, jsem popsala zde. K další neodolatelné italské variantě patří citronová granita. Malý velký detail - servíruje se v rozpůlených citronech.
Protože momentálně zcela propadám experimentům s japonským čajem matcha, pustila jsem se do výroby granity ze zeleného čaje. Už pro tu svěží barvu, která vysílá signál o vysokém množství chlorofylu!

Granita ze zeleného čaje matcha

500 ml vody
5 čajových lžiček zeleného čaje matcha
100 g třtinového cukru nebo 5 lžic javorového sirupu

Vodu s cukrem přiveďte k varu, zmírněte teplotu a nechte jemně probublávat, dokud se cukr nerozpustí (cca 8 minut). Nechte vychladnout a do směsi zašlehejte pomocí metličky zelený čaj matcha. Do větší plastové nebo nerezové nádoby nalijte směs a dejte na dvě hodiny na mrazák. Vyjměte a pomocí vidličky směs naškrábejte.



Dejte znovu do mrazáku, po 30 minutách vyjměte a zase škrábejte. Tento postup opakujte několikrát, dokud nezískáte konzistenci ledových krystalek.



Servírujte v namrazené sklence nebo pohárku a zdobte čerstvou mátou či meduňkou.


Vyzkoušejte také velejemnou matcha zmrzlinu nebo mojí oblíbenou domácí banánovou zmrzlinu.

Komentáře

  1. Vypadá to zajímavě, vyzkouším, díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za dobrý čtení. Kéž by takových bylo
    víc.

    Also visit my blog: na lyže na Dachstein

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky