Divy s čekankou

Kdysi mi ve snaze přiblížit chuť čekanky osobám, které s ní ještě neměli tu čest, vylétlo z úst, že čekanka je něco jako nahořklé čínské zelí. Čekance se tímto omlouvám. Čekanka je delikátní, křehká, velejemná  a trpělivá zelenina, stále čekající na svou slávu. Má trochu podobný problém jako fenykl - v Česku se objevuje na talíři velmi zřídka, protože se moc neví, kam s ní, co s ní, jak na ni. Čekanka pročišťuje tělo, protože má vysoký obsah vlákniny a navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Má také schopnost na sebe vázat nebezpečné těžké kovy a navíc obsahuje  řadu minerálů. Detoxikační pomocník v předjaří jaksepatří. A ano, mezi vlastnosti čekanky skutečně patří i to, že je nahořklá. Proto se uchovává a skladuje ve tmavé fólii, aby její listy při dopadu denního světla nezhořkly ještě více. Kdo miluje hořkou kávu, hořkou čokoládu, tomu čekanka vadit nebude. A kdo hořké nemá rád, asi si čekanku neoblíbí. I když existují způsoby, jak čekanku částečné hořkosti zbavit - například povařením v citronové vodě - nebo vyvážit sladkou chutí dalších surovin. Nasládlý salát podávaný na křehkém čekankovém listu chutná a vypadá báječně.

Čekankové bárky plněné fenyklovým salátem 
 (pro 2 osoby)

1 čekanka, omytá, osušená a rozebraná na jednotlivé listy
1 menší fenykl nasekaný najemno
1 pomeranč
1 jablko Granny Smith
1 čerstvá chilli paprička

Zálivka:

2 lžíce olivového oleje extra panenského
1 lžíce pomerančové šťávy
čerstvý mletý pepř
sůl


Čekanku opláchnětete, osušte utěrkou a rozeberte na jednotlivé listy. Připravte si salát, kterým naplníte lodičky. Pomeranč oloupejte, zbavte semen a bílých vláken. Rozdělte na měsíčky a nakrájejte je na menší dílky. Smíchejte s nakrájeným jablkem, fenyklem a nasekanou chilli papričkou. Vyšlehejte zálivku z olivového oleje, soli, pepře a pomerančové šťávy. Salát naaranžujte na listy čekanky a podávejte vychlazený.
Co se nejlépe hodí k bramborové kaši?

Čekankové puky obalené ve slanině
(pro 2 osoby)

3 čekanky, rozpůlené
12 plátků slaniny
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce strouhaného parmezánu



Čekanka obalená v křupavé slanině vylepšené nasládlým parmezánem je kandidátem na samostatný pokrm, klidně nedělní. Čekankové puky rozpulte, blanšírujte deset minut v horké vodě, nechte okapat a obalte ve slanině (já použila chutnou prorostlou slaninu z Marks & Spencer). Vložte do zapékací mísy, zakapejte olejem a posypejte strouhaným parmezánem. Zapékejte 20 minut při teplotě 190 °C a podávejte s čerstvým salátem. A bramborovou kaší, samozřejmě :))


Kdo přišel čekance na chuť, má zaděláno na slušnou závislost. Ale zdraví neškodnou :)

Komentáře

  1. Čekanka byla u nás dneska k večeři ;-) Salát jako předkrm, místo fenyklu plátky parmezánu a místo chili vlašské ořechy. Dlouho jsem nemohla přijít čekance na chuť právě pro tu její hořkost... než jsem se naučila správně odstranit "srdce" :-) Ten druhý recept vypadá zajímavě! Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  2. Řekla bych, že nejméně polovina spotřeby čekanky v ČR jde na můj vrub. :) Mám ji alespoň pětkrát do týdne a jím ji bez velkých cavyků jen tak (tj. vezmu do ruky a ukusuju shora, jako bych jedla banán). Ta hořká chuť je prostě skvělá a návyková.

    OdpovědětVymazat
  3. Hmmm to je zajímavé využití , určitě zkusím slaninovou varinatu:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ta slaninova varianta me naprosto fascinuje, to musim vyzkouset :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky