Italské smažené koblížky neboli castagnole



Je zimní den, ne ledajaký. Nebe se otevírá, po Hromnicích přibývá světla a jaro visí ve vzduchu. Člověk cítí únavu po zimě, která si vybrala svou daň. Zesláblé tělo touží po vydatném posilnění a prastarý masopust jako by vycházel jeho potřebám vstříc. Od tří králů máme povoleno dopřát si před přísným postním obdobím hojnost všeho, tučných dobrot ze zabijačky, nebo sladkostí vydatně ponořených do tuku a cukru. Takové období kalorických bakchanálií není výsadou zemí, kde vládne krutá zima.

Masopust v Itálii
I v Itálii se právě v těchto dnech smaží minikoblížky známé pod názvem castagnole nebo frittelle (menší průměr) či bomboloni (odpovídají našim koblihám). Castagnole přišly ke svému názvu díky podobě s jedlými kaštany. Protože mají malý průměr, vypadají elegantně a slupnete je jako malinu.

Castagnole di carnevale

Suroviny:


  • 250 g prosáté hladké mouky
  • 20 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu (já použila italskou kořalku Leone 70 od značky Nardini)
  • 1 žloutek
  • kostka droždí
  • hrníček sladké smetany nebo plnotučného mléka + mléko dle potřeby na zadělání těsta
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • olej na smažení + cukr na obalení


Postup:

Ve smetaně pokojové teploty nechte vzejít droždí se lžičkou cukru a dvěma lžícemi hladké mouky. Pokud jste fanouškem pečení domácího chleba a na tajném místě ukrýváte pšeničný kvásek, pak ho neváhejte použít. Můžete jím z části nahradit rychlokvásek, jako jsem to udělala já. Dále v míse vyšlehejte máslo s cukrem a citronovou kůrou. Přidejte žloutek, kvásek, mouku a vypracujte vláčné těsto. Nechte v teple hodinu kynout.




Z vykynutého těsta vyválejte válec o průměru 3 cm a krájejte malé špalíčky. Vytvarujte je do formy kuliček, položte na pomoučený plech a nechte půl hodinu kynout.


Vykynuté bochánky smažte v rozpáleném oleji, který musí být na tři prsty vysoko, zkrátka tak, aby byly koblížky zcela ponořené. Horké koblížky nechte okapat a obalte v moučkovém cukru.



Castagnole nejlépe chutnají na čerstvém vzduchu! A že se jedná o nepříliš dietní pokrm? Jediné, čím si můžeme být jisti, je fakt, že období odříkání přijde. Zatím je ale ještě daleko, alespoň podle kalendáře...


Kdo rád mlsá, může vyzkoušet další italský recept s českými kořeny :) na křupavé masopustní chiacchiere

Komentáře

  1. Jéje, tak to jsou naprosto rozkošné koblížky! Bez ohledu na to, jak "bojuji" proti cukru, tak koblížky patří do kategorie srdečních jídel, které jak vidím, tak slintám... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Gracias, Rosita. Te mando un abrazo.

    OdpovědětVymazat
  3. Pipi, já se cukru nebráním, i když sleduji jak hanlivě se o něm hovoří. Prý zabiják, mno. Vím jedno - kdybych se bránila, chtěla bych ho ještě víc... Mrzne, tělo si o něj v tomto období říká a v létě po něm ani nevzdechne. Tak mu ho dopřeju. S čistým svědomím.

    OdpovědětVymazat
  4. Kvůli takovým receptům by i zima měla být delší :-) Toužím ochutnat, budu s tím muset něco udělat.

    Měj se krásně :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Krása, v létě opravdu člověk po koblížcích nevzdychne, ale v zimě jsou takovým malým sluníčkem, které navíc sladce chutná!

    OdpovědětVymazat
  6. S tim snehem venku krasne ladi :) Hned bych se do jednoho zakousla... co si budeme povidat, mozna i do vicero :))

    OdpovědětVymazat
  7. vypadaji nadherne.:) uz se na koblihy chystam strasne dlouho, ale vzdycky jsem z toho nakonec vycouvala. tyhle koblizky ale vypadaji tak sympaticky, ze mam chut se do nich pustit. diky za recept.:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky